Este găzduit în clădirea construită la 1906 pentru a adăposti turbinele sistemului de transport în comun pe şine, din oraşul Johannesburg. Clădirea poartă numele de Atelierele Electrice din Newtown, iar din 1996 a devenit sediul Centrului Sci Bono Discovery, cu o capacitate de primire de peste 65.000 de vizitatori în fiecare an.

Centrul Sci Bono Discovery reprezintă unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de regenerare urbană şi cel mai mare centru de expoziţii ştiinţifice de pe întreg continentul african. Obiectivul său major este cel de a promova matematica, ştiinţa şi educaţia tehnologică în provincia care îl găzduieşte. Publicul sau ţintă îl reprezintă elevii de şcoală, cărora le prezintă avantajele unei profesii în inginerie, tehnologie şi ştiinţe.

La origine, Centrul Sci Bono Discovery a pornit din iniţiativa Departamentului Naţional pentru Educaţie, în colaborare cu Agenţia pentru Dezvoltare din Johannesburg, iar construirea lui s-a desfăşurat în trei etape. Prima dintre aceste etape a fost încheiată, deodată cu deschiderea centrului pentru marele public şi constă în completarea şi utilarea unei suprafeţe de 1200 metri pătraţi, ca spaţiu expoziţional. Galeria destinată expoziţiilor este prevăzută cu rampe, lifturi şi scări şi adăposteşte numeroase laboratoare, săli de cursuri, birouri administrative, o cafenea şi un magazin ştiinţific.

Pentru inaugurarea centrului Sci Bono Discovery au muncit sute de angajaţi, iar centrul reflectă eforturile lor, constituindu-se într-o locaţie impresionantă.

Spaţiile pentru expoziţii sunt puternic luminate şi încărcate cu colecţii remarcabile, printre care o replică a avionului Patterson, adică primul avion de zbor al Africii de Sud. Avionul datează din anul 1911 şi, în plan expoziţional, a fost suspendat câţiva metri deasupra solului, pentru a impresiona şi mai mult pe şcolarii care îl vizitează. Alături de el, se află şi celebra rachetă de luptă aeriană a Africii de Sud, denumită Atlas Cheetah. Racheta a fost construită în laboratoarele sud africane în jurul anilor 1970, după modelul unei rachete israeliene. În prezent, a fost retrasă din activele militare ale ţării, dar este folosită ca şi aeronavă pentru testele de zbor.

Sci-Bono Discovery1

Managerul centrului Sci Bono Discovery se numeşte Richard Waller, iar el a mărturisit presei că echipa de dezvoltare a proiectului urmăreşte să expună tinerelor generaţii de unde au pornit sud africanii, ce au realizat ei de-a lungul timpului şi în ce direcţie se îndreaptă din punct de vedere al ştiinţelor şi tehnologiei.

Centrul Sci Bono Discovery obişnuieşte să împrumute însă şi colecţii din afara ţării, pentru a extinde orizontul elevilor de şcoală. Spre exemplu, a fost adusă din Ontario, Canada, o expoziţie extrem de interesantă, numită „A Question of Truth”. Colecţia vorbeşte despre prejudecăţile şi realitatea raselor umane şi pune întrebări de genul: cine este inferior, cine este superior şi cine este în măsură să decidă aceste lucruri? Expoziţia „A Question of Truth” face referire la perioada de sclavie din Africa de Sud şi la lagărele de concentrare ale naziştilor. Exponatele încearcă să ridice şi alt soi de întrebări: cum s-au născut prejudecăţile şi discriminarea între oameni sau de ce omul, indiferent de spaţiu şi timp, a reuşit dintotdeauna să justifice inegalităţile rasiale, sclavia, discriminarea şi chiar crima.

Sunt întrebări la care răspunde istoria, prin momentele ei cele mai sângeroase. Sunt întrebări pe care centrul Sci Bono Discovery doreşte să le pună copiilor sud africani pentru a le dovedi cât rău şi câte drame s-au născut din pricina rasismului şi a prejudecăţilor legate de culoarea pielii ori de etnie.

Există şi expoziţii temporare, în limbile engleză şi spaniolă, care îşi propun să exploreze ştiinţa şi evoluţia ei din mai multe perspective culturale. Obiectivul acestor colecţii este de a demasca miturile legate de hegemonia apuseană şi de descoperirile ştiinţifice.

Centrul Sci Bono Discovery este prevăzut cu alte două centre suplimentare, destinate aripilor de est şi de vest ale enormei expoziţii permanente. Pe partea de est este construit un centru cu cinci etaje care să adăpostească săli de curs, laboratoare şi chiar o parcare la subsol. Tot aici se regăsesc magazine, restaurante, un club VIP pentru investitorii şi sponsorii centrului Sci Bono Discovery şi chiar şi un spectaculos laborator în aer liber, construit pe acoperişul clădirii. Trecerea de la centrul de educaţie la cel de expoziţie se face traversând o pasarelă cu pereţi de sticlă.

Pe partea vestică, se află un centru educaţional pentru preşcolari şi un centru de formare profesională. În faţa centrului expoziţional a fost plasat un dispozitiv elaborat de făcut valuri, realizat din sticlă, oţel şi aluminiu.

Centrul expoziţional este dispus de-a lungul a 12 platforme pe niveluri diferite, legate între ele cu rampe, pe care sunt amplasate numeroase expoziţii interactive. Vizitatorii au posibilitatea de a vedea cu ochii lor până şi modul de funcţionare electrică a centrului Sci Bono Discovery, căci lucrările electrice şi birourile administrative sunt găzduite în încăperi cu pereţi de sticlă. Până şi sistemul de încălzire prin pardoseală poate fi observat, din pricină că podeaua este şi ea construită tot din sticlă. Totul este la vedere.

În etapa a doua a proiectului de construire a centrului Sci Bono Discovery, sala expoziţională a fost împărţită în două secţiuni, prin amplasarea unui perete despărţitor.

Cea de-a treia etapă de construire constă în obiectivul secundar al centrului. Şi anume cel de a transforma, de-a lungul timpului, centrul Sci Bono Discovery în liderul global al ştiinţei şi tehnologiei.

Există şi un centru dedicat fotbalului. Se cheamă „Ştiinţa fotbalului” şi reprezintă prima expoziţie ştiinţifică din lume, organizată în jurul acestei temei sportive.

Centrul Sci Bono Discovery este finanţat prin investiţii şi împrumuturi. Banii sunt cheltuiţi în sprijinul elevilor şi studenţilor care doresc să îşi clădească o carieră profesională în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

În anul 2010, acest centru a câştigat premiul naţional al Ştiinţei şi tehnologiei, pentru modul inovator în care a reuşit să comunice importanţa ştiinţei către marea masă a publicului sud african.

Turiştii din toate colţurile lumii sunt aşteptaţi cu braţele deschise la centrul Sci Bono Discovery. Programul de vizitare se desfăşoară zilnic, de luni până vineri între orele 9.00 – 17.00, iar în week-end, între orele 9.30 şi 16.30. Intrarea se face contra cost, dar pensionarii şi copii sub şase ani pot vizita centrul fără a plăti nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.