In Florida, “Taramul Fulgerelor”, dupa cum i se mai spune, localizat pe Insula Merritt, se afla un loc unde istoria s-a scris in cel mai spectaculos mod cu putinta. Acest loc se numeste Centrul Spatial Kennedy, a patra cea mai mare structura facuta de om de pe planeta. Functionala inca din anul 1962, baza inca este unul dintre cele mai importante centre din lume dedicate explorarii spatiului, de aici plecand zboruri celebre, precum seria Apollo, dar fiind si teatrul unor tragedii, precum zborul navetei Challenger. In prezent, in jur de 1 milion de turisiti vin aici in fiecare an pentru a vedea ceva cu adevarat maret, dar si pentru a avea parte de o experienta de neuitat.

Centrul Spatial Kennedy a fost creat in contextul cursei pentur cucerirea spatiului desfasurata intre Statele Unite si Uniunea Sovietica. Avea sa isi primeasca numele pe baza unui ordin executiv pentru a-l onora pe presedintele Kennedy dupa moartea acestuia, acesta fiind un mare sustinator al cursei spatiale. Baza era una extrem de moderna si eficienta pentru acea vreme, zborurile desfasurandu-se unul dupa altul, avand parte de succese memorabile. Zborurile care aveau ca prim scop cucerirea lunii, daca se poate spune asa, au fost desfasurate in trei etape: Mercury, Gemini si Apollo, ultimul program ajungand sa aiba numeroase zboruri. Din pacate insa, inceputurile seriei Apollo aveau sa fie umbrite de moartea primului echipaj in cadrul unui accident.

Tot de la Centrul Spatial Kennedy au plecat si zboruri istorice, cum ar fi cel al primului american in spatiu, Alan Shepard. Aceste zboruri au avut insa si alte scopuri decat cel de a-i invinge pe rusi in lupta pentru cucerirea spatiului. Competitia puternica intre cele doua superputeri a dus la strangerea unui numar foarte mare si semnificativ de informatii, care sunt utilizate si acum pentru organizarea noilor zboruri, din ce in ce mai indraznete. Insa perioada urmatoare avea sa fie afectata de doua tragedii, ale navetei Challenger si a navetei Columbia, in ambele murind intregul echipaj. O vreme chiar s-a pus la indoiala intregul program spatial, pentru care se cheltuiau sume imense. Insa anii ’90 si anii 2000 au adus noi succese, de la vizitele pe Statia Spatiala Mir a Rusiei si pana la organizarea Statiei Spatiale Internationale, un simbol al cooperarii. Viitorul pare luminos, in prezent luandu-se in calcul trimiterea de noi navete pe Marte, sau chiar mai departe in Sistemul Solar.

foto: maxisciences.com
foto: maxisciences.com

Gigantul din Florida are si in prezent peste 13.000 de angajati, dintre care in jur de 2000 ai statului, in jur de 350.000.000 de dolari fiind investiti aici in fiecare an. Insa Centrul Spatial Kennedy este mult mai mult decat o baza dedicata explorarii spatiale, fiind una dintre cele mai mari atractii turistice al statului american. Aici au venit in 2009 de exemplu in jur de un million si jumatate de turisti din toata lumea. Cata vreme se respecta cateva reguli simple, aici totusi intamplandu-se lucrui extrem de importante si delicate, vizita poate fi cat se poate de placuta si interesanta, mai ales ca se poate ajunge la centru dupa doar o ora de condus de la Orlando. Sunt total interzise intrarea cu bagaje sau genti mari, dar si posesia oricarui tip de arma, fie ea si un cutit mai mic. E bine ca turistii sa fie pregatiti pentru un control, altfel neputand intra.

Biletele sunt de mai multe tipuri, in functie de zona in care vor sa mearga turistii. Pentru adulti costa in jur de 21 de dolari, iar pentru copii 15. Principalele atractii sunt foarte numeroase, o zi fiind parca insuficienta pentru a intelege tot ce se intampla in Centrul Spatial Kennedy. Pentru inceput, se poate lua parte la o simulare de zbor cu o naveta spatiala, un joc ingenios de lumini si sunete, decorurile bine realizate si povestirile unui ghid care a zburat cu adevarat fiind suficiente pentru o experienta clasa intai. Foarte apreciate sunt intalnirile cu astronautii, care raspund cu cea mai mare placere intrebarilor, de multe ori pregatite de acasa, ale turistilor curiosi.

Exista si un dom de joaca pentru copii, in care tema principala este bineinteles, cea a zborului spatial, existand activitati specifice pentru cei mici. Cei cu adevarat interesati de astronomie pot sa viziteze o expozitie de telescoape Hubble sau sa ia parte la un program despre viitorul explorarii universului. Un moment emotionant este reprezentat de vizitarea memorialului dedicat astronautilor care au murit in incercarea de a largi cunoasterea universului, acesta fiind cladit in 1991 in timpul administratiei Bush. Pe langa aceste obiective principale mai exista si altele, cei care stau in zona putand sa se bucure de expozitii temporare sau de activitati specifice, existand si abonamente de un an.

Astfel, pentru cei care doresc sa vada istoria desfasurandu-se sub ochii lor, Centrul Spatial Kennedy este probabil una dintre cele mai bune destinatii, stelele parand dupa vizita parca ceva mai apropiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.