Mai ales in emisfera nordica pe langa ape, dar si in alte colturi ale lumii, traiesc numeroase specii (aproximativ 4000) de musculite mici Ceratopogonide. Acestea fac parte din familia Ceratopogonidae si se remarca prin faptul ca, desi au dimensiuni foarte mici, nu depasesc 5 mm, au capacitatea de a musca si provoca iritatii severe pe piele. Unele specii sunt foarte periculoase prin simplul fapt ca sunt purtatoare de boli si pot transmite virusi paraziti la oameni.
Se aseamana cu niste muste in miniatura, au corpul alungit, picioarele scurte, dar destul de puternice, iar aripile cu un model interesant in nuante de culori inchise. Interesant la aceste musculite este aparatul bucal cu ajutorul caruia inteapa pielea victimei si sug sangele si lichidele din corpul acesteia.
Aceste insecte se imperecheaza in timpul zborului, ele formand roiuri din numeroase exemplare. Femela isi depune ouale in grupuri de 30-450 si le acopera cu o substanta gelatinoasa pentru a fi protejate de factorii externi.
In zonele tropicale musculitele Ceratopogonide polenizeaza culturile de cacao si cauciuc, dar sunt considerate si daunatori.
In Europa apare specia Culicoides Impunctatus in zonele mlastinoase. Femela are muscatura foarte dureroasa si iritanta. Aceste musculite sunt raspandite in tinuturile Scotiei, pe dealuri si in zone impadurite, unde au denumirea populara de ,,tantari scotieni”. Lungimea acestei musculite este de aproximativ 3 mm, iar sunetul pe care il scoate este destul de slab.
Inainte de perioada de imperechere aceste musculite sunt aproape inofensive pentru ca au un stil de viata vegetarian. Apoi din luna mai pana in septembrie isi petrec timpul mai mult in zonele din apropierea apelor, sau de litoral cu alge – un loc prielnic pentru reproducere. In aceasta perioada femela devine un adevarat vampir care se hraneste cu sange. Ea are nevoie sange pentru a produce oua.
Fiind foarte usoare ele sunt purtate deseori de vant pe zeci sau chiar sute de kilometri. Paleontologii au descoperit ramasite de musculite antice imbalsamate in chihlimbar pe cele mai indepartate insule ale Oceanului Atlantic si au stabilit ca datau de acum 100 milioane de ani. Ei banuiesc ca respectivele musculite se hraneau cu sangele dinozaurilor care traiau in acele timpuri.
Astazi aceste musculite se gasesc in numar foarte mare, care variaza de la an la an, in functie de clima, temperatura aerului, precipitatii, etc. Ele nu traiesc in grupuri mici, ci in roiuri foarte mari, cand apar in zona lacurilor sau pe dealuri se aseamana cu un norisor intunecat ce pare sa intunece mici zone din peisajul respectiv. Au un mod de viata asemanator tantarilor, zboara mai ales seara si dimineata, prefera locurile umede, sunt atrase de lumina slaba si de corpurile oamenilor.
Nu apar cand soarele este puternic, se feresc de lumina sa directa, nu suporta vantul si nici apele repezi. Apar in locuri mai intunecate si sunt atrase de mirosul de sudoare. Nu suporta mirosul de ceapa, usturoi sau coaja de portocala. Cand musca lasa pe piele o mica pata rosie, care da o senzatie enervanta de mancarime.