Dinozaurii cu coarne – cunoscuti sub denumirea de Ceratopside – au trait in Cretacicul superior pe teritoriul unde azi se afla America de Nord si Asia, cu 85-65 de milioane de ani in urma. Craniul acestor animale preistorice este usor de recunoscut in special dupa scutul voluminos din zona cefei. De asemenea, coarnele ce apareau deasupra ochilor si in zona nasului reprezinta alte caracteristici importante ale acestui gen. Coarnele orbitale erau niste prelungiri ale oaselor postorbitale, iar cornul de deasupra botului era derivat al oaselor nazale.
Aceste aspecte morfologice interesante au dat nastere la diferite speculatii vizavi de utilizarea lor. Astfel unii palentologi pe baza analizei facute asupra unor cranii diferite au ajuns la concluzia ca erau utilizate drept arme de aparate impotriva atacurilor dinozaurilor pradatori.
Alti paleontologi au facut supozitii ca erau folosite in termoreglare sau la ruperea vegetatiei pentru a se hrani. De asemenea, coarnele erau folosite in luptele care se dadeau in perioada de rut intre masculi, pentru castigarea dreptului la imperechere cu femelele, dar si pentru dobandirea suprematiei in turma.
In urma acestor lupte intre rivali rezultau rani in zona capului si gauri in pielea ce acoperea fantele din scutul din spatele capului, ce aveau rol in diminuarea greutatii acestuia. Conform expertilor, unii masculi se loveau cu coarnele pe partile laterale cum fac caprele salbatice, altii isi blocau coarnele si se impingeau cu putere la fel ca vitele domestice, iar altii se loveau si impungeau cu coarnele provocandu-si leziuni grave – comportament tipic rinocerilor.
Ceratopsidele erau animale preistorice care traiau in turme mari, gradul de dezvoltare al gulerului cat si lungimea coarnelor arata statutul ierarhic al exemplarelor in cadrul unui grup. Botul acestor animale se termina cu un cioc cornos masiv de papagal, iar maxilarele erau prevazute cu baterii de dinti perfect adaptate la dieta vegetala. Datorita scutului imens animalul trebuia sa-si mentina mereu capul putin aplecat spre sol, prin urmare hrana sa era alcatuita in special din plantele erbacee. Acestea erau smulse cu ciocul cu margini taioase, apoi mestecate cu ajutorul bateriilor de dinti de pe cele doua falci puternice, care interferau ca niste lame de foarfeca.
Mersul acestor dinozauri era intotdeauna patruped tinand cont ca aveau corpul voluminos si masiv, cu siguranta greutatea mare de cateva tone a acestor animale trebuia sustinuta de cele patru membre musculoase si robuste, de labele lor puternice cu degete si unghii asemanatoare unor copite.
Expertii au impartit ceratopsidele in doua subfamilii: Chasmosaurinae (care aveau un corn nazal scurt, coarnele orbitale triunghiulare mari si scutul lung) si Centrosaurinae (care aveau cornul nazal lung, scutul scurt si putin dreptunghiular si coarnele din zona ochilor scurte si triunghiulare).
Din familia ceratopsidelor fac parte specii precum: Achelousaurus, Anchiceratops, Bagaceratops, Avaceratops, Arrhinoceratops, Centrosaurus, Brachyceratops, Chasmosaurus, Einiosaurus, Diceratops, Montanoceratops, Leptoceratops, Pentaceratops, Pachyrhinosaurus, Protoceratops, Prenoceratops, Psittacosaurus, Styracosaurus, Stenopelix, Torosaurus, Triceratops si altele.