Cerbul axis (Axis axis) – cunoscut si sub numele de chital – este o specie care a fost descoperita pentru prima data in sudul Asiei, el fiind foarte comun in India. Un numar mare de exemplare traiesc in regiunile uscate din India, Pakistan, Cambogia, Ceylon, Vietnam, Laos, Thailanda. Specia a fost introdusa si in Australia, Argentina, Brazilia, Noua Zeelanda si Hawaii. De asemenea, exista mari efective de cerb axis in Europa.
Aceste mamifere copitate traiesc si in padurile tropicale si subtropicale, in grupuri mari de 100 de exemplare sau chiar mai mult, organizarea lor sociala depinde in mare masura de hrana. Exista desigur si grupuri mai mici de 20 de membri, conduse de un mascul dominant. De asemenea sunt si masculi batrani care prefera sa duca o viata solitara.
Caracteristicile fizice ale cerbului axis
Cerbii axis sunt mari consumatoari de frunze si ramuri din zonele impadurite, de multe ori urmaresc grupurile de languri (maimute primate) care arunca fructe la pamant si emit tipete puternice de avertizare intre ei. Aceste cervide traiesc in turme in scopul de a se proteja mai bine impotriva pradatorilor. Deseori cand se simt in pericol scapa de dusman intrand in apa sau alergand cu viteza de 65 km/ h. Principalul dusman al cerbului axis este tigrul bengalez.
Cerbul axis are corpul gratios, cu lungimea de 1-1,5 m, inaltimea de 75-97 cm si greutatea de 70-79 kg. Poate fi recunoscut foarte usor dupa blana sa de culoare roscat-aurie pe parte dorsala a corpului, pe suprafata careia sunt imprastiate numeroase pete albe. Pertea ventrala este albicioasa.
De asemenea, la aceasta specie coarnele sunt un element distinctiv, ele apar doar la mascul sub forma unei singure ramuri in varf in frunte si un brat principal bifurcat spre spate si apoi din nou inainte. Coada este de lungime medie, ajunge la 10-25 cm. Gatul este lung, urechile alungite, ochii mari situati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare si posterioare sunt subtiri, de culoare alba, terminate cu gheare copitate.
Reproducerea și ciclul de viață
In perioada de imperechere masculii incearca sa atraga mai multe femele si sa-si formeze un fel de harem. Deseori intre ei se dau lupte crancene, in dorinta de a-si lua acest harem unul altuia, unii dintre ei chiar mor sau sangereaza puternic din cauza ranilor provocate de coarnele ascutite. La aceasta specie femela este foarte prolifica, dupa o perioada de gestatie de sapte luni si jumatate naste 1-2 pui care cresc foarte repede.
O femela ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 1 an. Sunetele scoase de cerbii axis masculi sunt guturale si puternice, iar la femele se aseamana cu un latrat. Masculii isi pierd coarnele in fiecare an, prin luna august, iar in anul urmator le cresc alte ramuri noi, mai mari, acoperite cu piele catifelata maronie-roscata.
Cerbul axis face parte din ordinul Artiodactyla, familia Cervide si nu este o specie pe cale de disparitie, din contra numarul de exemplare este in crestere.
Amenințări și măsuri de conservare
Deși cerbul axis nu este o specie pe cale de dispariție, presiunile cauzate de defrișări și extinderea agriculturii amenință habitatul său natural. În regiunile unde a fost introdus, populațiile necontrolate pot deveni o problemă ecologică. Programele de conservare, care includ reîmpădurirea și protecția habitatelor naturale, sunt esențiale pentru a menține echilibrul populațiilor de cerbi axis și al ecosistemelor în care trăiesc.
Video – Cerbul axis (Axis axis):