Caracteristica comuna a tuturor cerbilor – a acestor animale salbatice copitate atat de placute – sunt coarnele. La cerbul motat chinezesc aceasta podoaba capilara nu este atat de impresionanta, el are coarnele scurte si neramificate. Arealul sau este format din regiunile montale din Tibet, China, Fujina, Zhejiang, Myanmar. Poate trai la altitudini cuprinse intre 600-4000 m. Are un stil de viata solitar, este legat de o anumita clima, traieste atat in locuri deschise cat si impadurite.

Cerbul motat chinezesc, Foto: cokesmithphototravel.com

Reprezentantii adulti ai acestei specii sunt inalti de 50-70 cm, au lungimea corpului de 1,1-1,6 m si greutatea de pana la 50 kg. Pot fi recunoscuti usor dupa smocul de fire de par de culoare inchisa de pe cap, care poate fi de pana la 17 cm si se extinde de la ochi pana spre crestetul capului sau uneori pana la ceafa. Masculii se deosebesc de femele prin faptul ca au corpul mai robust, pe cap prezinta doua coarne scurte de 5 cm care de obicei sunt ascunse bine in smocul de par de care spuneam, iar la bot prezinta canini mari, curbati si albi care ies pe langa buze, fiind foarte bine dezvoltati.

Capul cerbului motat chinezesc

Corpul acestor animale este acoperit cu fire de par dese, nu foarte lungi, care alcatuiesc o blana aspra. Coloritul ei este gri-inchis-maroniu, doar in anumite zone (pe urechi, la bot si pe marginile urechilor) apar pete albe. Blana nu are puf, iar in sezonul de toamna si primavara se schimba. Astfel coloritul ei este mai inchis in timpul iernii decat vara, iar firele de par mai dese si mai groase pentru a-i proteja corpul de frig. Coada este lunga de 7-15 cm, este maro cu varful alb. Corpul este puternic, iar gatul gros si scurt poarta capul triunghiular (daca este privit din profil). Ochii sunt mari si expresivi, au irisul de culoare inchisa, sunt blanzi si frumosi. Urechile sunt mari, mobile, acuitatea auditiva si cea vizuala sunt dezvoltate. Picioarele sunt subtiri, se termina cu mici copite scurte dar rezistente.

Citește și:  Cerbul (Cervus Elaphus), află totul despre acest mamifer magnific

Cerbii din Tibet traiesc in pereche sau in cete (dar nu foarte mari) mai ales in perioada de rut. Au un puternic instinct teritorial, in caz de pericol se avertizeaza intre ei prin semnale stridente de forma unui latrat, pentru a se ascunde in padure. Perioada de imperechere are loc in anotimpurile de toamna si de iarna. Femela naste de obicei un singur pui dupa o perioada de gestatie de 6-7 luni. Puii sunt destul de bine dezvoltati inca de la nastere, se pot ridica pe picioare inca din prima zi, au spatele pictat cu pete albe de-a lungul sirei spinarii, insa isi urmeaza mama dupa cateva zile, nu chiar imediat. Hrana sa este alcatuita din ierburi si alte tipuri de plante. Puii sunt adesea vanati de sacali, tigri, pantere, ursi, leoparzi si pitoni, de aceea femelele ii tin ascunsi in desisurile padurilor spre a-i apara cat mai bine de pradatori. Ajung la maturitatea sexuala la un an si jumatate si pot trai 11-12 ani.

Cerbul motat chinezesc are denumirea stiintifica de Elaphodus Cephalophus, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Cervidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Numele de cerbul motat vine de la smocul de par de pe frunte care este o caracteristica a acestei specii.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.