Cerdacul Stanciului este un monument al naturii aflat în munţii Piatra Craiului, format din calcar masiv şi având aspectul unei arcade spectaculoase.
În această regiune, pereţii foarte abrupţi au dat naştere unor peşteri cu înălţimea şi denivelarea mai mare decât lungimea lor. Cerdacul Stanciului s-a format prin prăbuşirea plafonului unor astfel de formaţiuni.
Denumirea de Cerdacul Stanciului provine de la legenda haiducului Stanciu Bratu, despre care se spune că îşi avea ascunzătoarea într-o peşteră din zonă, acesta fiind menţionat la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
La Cerdacul Stanciului, se poate ajunge de la Cabana Plaiul Foii sau de la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului. Traseul se parcurge în aproximativ 6-7 ore.
Pe lângă valoarea sa naturală și estetică, Cerdacul Stanciului servește și ca un important punct de referință pentru studiul proceselor geologice care au modelat zona Piatra Craiului de-a lungul mileniilor. Formațiunile sale sunt studiate pentru a înțelege mai bine istoria geologică a regiunii.
Prin urmare, fie că ești în căutare de aventură, interesat de istoria naturală sau pur și simplu vrei să te bucuri de frumusețea peisajelor, Cerdacul Stanciului oferă o destinație fascinantă pentru toți cei care vizitează Argeșul.