Home Călătorii Obiective turistice din România Cetatea Aiudului: o incursiune în istoria medievală a Transilvaniei

Cetatea Aiudului: o incursiune în istoria medievală a Transilvaniei

0
Cetatea Aiudului
Cetatea Aiudului

Situată în centrul oraşului Aiud, judeţul Alba, Cetatea Aiudului este un complex de arhitecturã medievală format din mai multe edificii. Reprezintă una dintre cele mai vechi citadele urbane din regiune, istoria ei începând în secolul al XIV-lea, când aici se afla o biserică fortificată.

Cetatea propriu-zisă a fost ridicată în secolele XVI – XVII, perioadă în care au fost extinse zidurile ce înconjurau lăcaşul de cult şi s-a trasat planul actualei fortăreţe. Conform săpăturilor arheologice, pe locul unde astăzi este amplasată cetatea, în trecut se afla o veche aşezare daco-romană, datând din secolul al III-lea.

Complexul medieval este construit în plan poligonal neregulat şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, fiind realizat din piatră brută cu o grosime a zidurilor de 1,2 metri.

Iniţial, cetatea avea nouă turnuri, denumite în funcţie de breslele care le aveau în administrare: Turnul Porţii, Turnul Măcelarilor, Turnul Lăcătuşilor, Turnul Croitorilor, Turnul Kalendas, Turnul Cizmarilor, Turnul Olarilor, Turnul Blănarilor şi Turnul Dogarilor.

Turnurile erau legate de drumul de strajă, situat în interiorul zidului. De asemenea, cetatea era înconjurată de un şanţ cu apă, pentru a preveni atacurile inamicilor.

În partea de nord a cetăţii Aiudului se află Palatul Voievoidal, unde şi-a avut reşedinţa Gabriel Bethlen, guvernatorul Transilvaniei (1612 – 1629). În prezent, aici, funcţionează Muzeul de Istorie din Aiud.

În interiorul cetăţii, se mai află Biserica Reformată Calvină, construită în a doua jumătate a secolului al XV-lea în stilul arhitectural gotic târziu. În secolul al XIX-lea, lângă aceasta a fost ridicată Biserica Evanghelică Luterană, pe locul unei capele construite în anii 1333 – 1334. Alte edificii existente în incintă sunt clădirea parohială şi fosta casă a clopotarului.

Cetatea era înconjurată de un șanț cu apă, un element defensiv important care prevenea atacurile inamicilor. Cercetările arheologice au scos la iveală și rămășițele unei așezări daco-romane din secolul III, peste care a fost ridicată ulterior fortificația de pământ, ce a precedat actuala cetate.

Curiozitățile și legendele legate de Cetatea Aiudului sunt numeroase. De-a lungul secolelor, cetatea a fost martora multor evenimente istorice importante, fiind reconstruită și modificată în repetate rânduri pentru a se adapta noilor perioade și nevoi de apărare.

































NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version