Cetatea Argamum sau Orgame se află în comuna Jurilocva, judeţul Tulcea. Astăzi, din vechea cetate greco-romană au rămas numai ruine, însă acestea reprezintă un adevărat potenţial turistic, mai ales că se află pe Capul Dolosman. Capul în sine, aflat pe malul Lacului Razim, este un obiectiv popular (deşi accesul la el nu este deloc uşor), pentru că oferă privelişti deosebite.

spre Cetatea Argamum
spre Cetatea Argamum

Cetatea Argamum a fost ridicată de coloniştii greci veniţi din Asia Mică. Este prima cetate de pe teritoriul României care a fost menţionată în documente antice – prima atestare datează din secolul al VI-lea, fiind menţionată în izvorul Hecatei din Milet (Hekaitos Milesius). Denumirea de „Orgame” era folosită de greci, iar după ce au venit romanii, ea s-a transformat în „Argamum”.

Săpăturile arheologice la Cetatea Argamum au început abia în anul 1926, iar situl arheologic de aici face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Primele săpături au fost conduse de Paul Nicorescu şi au durat şase ani, fiind abandonate până în anul 1965.

În acel an, săpăturile au fost efectuate de o altă echipă, condusă de Maria Coja, iar acestea au demonstrat că, într-adevăr, cetatea a fost ridicată de greci. Zece ani mai târziu, Muzeul Tulcean s-a alăturat echipei de arheologi, iar săpăturile continuă chiar şi în zilele noastre, pentru că mai sunt o mulţime de lucruri care aşteaptă să fie descoperite.

Cetatea Argamum1

Cetatea Argamum are, în momentul actual, o suprafaţă de aproape două hectare, epoca romană fiind cea care predomină. Până acum, au fost delimitate anumite elemente componente: Poarta de Vest, Poarta cu turn, Poarta Mică, basilica mică, zidul de apărare şi chiar şi străzi. De asemenea, arheologii au încercat să identifice elementele specifice fiecărei etape de locuire – greacă, romană şi romano-bizantină.

Cu toate acestea, suprafaţa cetăţii este de câteva zeci de ori mai mare, însă hectarele sunt acoperite de pământ. Printre obiectele scoase la suprafaţă, care ar putea fi expuse într-un muzeu special destinat cetăţii, se află monede de schimb, lingouri din bronz cu formă de mamifere marine sau vârfuri de săgeată.

Cetatea Argamum11

Legat de existenţa Cetăţii Argamum circulă mai multe legende printre cei din Jurilcova şi nu numai. Cea mai cunoscută este cea a argonauţilor, eroi ai mitologiei greceşti. Argonauţii au fost 50 de eroi, membrii echipajului de pe corabia Argus, care au avut misiunea de a-i aduce regelui din Iolucus, Pelias, Lâna de Aur.

Evenimentul a avut loc cu 50 de ani înainte de războiul troian, iar printre cei 50 de argonauţi s-au numărat Tezeu, Orfeu şi Heracle. Legendele tulcene spun că argonauţii au oprit corabia chiar în dreptul Cetăţii Argamum şi au ascuns pe teritoriul ei Lâna de Aur. Nu puţine au fost cazurile în care vânătorii de comori au încercat să o găsească, însă nu au reuşit decât să provoace stricăciuni.

Cetatea Argamum111

Se spune că această cetate ar fi mai veche decât Histria, iar una din dovezi este reprezentată de mormântul tumular grecesc descoperit în bazinul Mării Negre. Acesta datează din secolul al VII-lea, ceea ce îl face să fie cel mai vechi mormânt din această zonă.

Însă nu este suficient acest lucru, astfel că arheologii încearcă, cu fiecare săpătură, să se apropie mai mult de adevăr. De asemenea, arheologii încearcă să introducă cetatea în circuitul turistic din Dobrogea, mai ales că este unul dintre cele mai interesante obiective din nordul ei, alături de Insula Bisericuţa.

Cetatea Argamum poate fi vizitată, deşi nu este neapărat amenajată în scop turistic. Accesul este posibil de pe E87, ruta Tulcea – Constanța. La intersecţia denumită „Două Cantoane” se merge în stânga, spre Jurilocva, iar din această localitate se urmăresc indicatoarele. Odată ajunşi pe Capul Dolosman, chiar dacă nu este un traseu chiar uşor, turiştii nu pot rămâne decât fascinanţi la priveliştea pe care o au în faţă.

Accesul la Cetatea Argamum, deși poate fi dificil, oferă vizitatorilor o aventură memorabilă prin peisajele sălbatice ale regiunii. Drumul spre cetate este unul dintre acele trasee care merită efortul, recompensând călătorii cu vederi panoramice asupra lacului și a litoralului.

Pe lângă valoarea sa istorică și peisagistică, Cetatea Argamum este și un centru important pentru studiul și conservarea patrimoniului cultural din Dobrogea. Eforturile de conservare și restaurare sunt esențiale pentru a păstra aceste ruine ca mărturie a trecutului bogat al regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.