Cetatea Blidaru (sau Costeşti – Blidaru) este una dintre cele şase cetăţi dacice construite în Munţii Orăștiei. Construită în scop militar în secolul I î.Hr., cetatea a fost inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial. Fortificaţia se află în judeţul Hunedoara, în satul Costeşti din comuna Orăştioara de Sus.
Numele cetăţii provine de la dealul pe care este amplasată. Se află la altitudinea de 700 de metri şi este cea mai puternică dintre cele şase fortăreţe dacice. Fortăreaţa a fost alcătuită din două incinte, ridicate în ani diferiţi.
Ipoteza conform căreia Cetatea Blidaru a avut un rol pur militar este întărită de faptul că nu prezintă urmele unor sanctuare sau a altor incinte care alcătuiau o cetate locuită. De la bun început, rolul său a fost de a apăra dacii din Munţii Orăștiei de atacurile Imperiului Roman – armata romană trebuia să cucerească tot teritoriul, însă Blidaru a fost singura cetate din cele şase care nu s-a lăsat cucerită.
Acest lucru nu s-a întâmplat datorită poziţiei sale excelente – se află la o altitudine considerabilă, pe un platou de 6000 m². Prima incintă a Cetăţii Blidaru este şi cea mai veche: se află în partea superioară a platoului de pe deal, are forma unui trapezoid şi este prevăzută cu patru turnuri, amplasate în colţuri.
Specialiştii care au studiat această cetate sunt de părere că ea a fost ridicată cu ajutorul unor meşteri greci, iar la momentul construirii ei era o adevărată inovaţie arhitecturală. Se intra prin primul turn, iar inamicii erau nevoiţi să o ia prin dreapta cetăţii ca să o atace, însă, odată ajuns în acea parte, erau loviţi de daci. De asemenea, interiorul era amenajat astfel încât orice perete să fie folosit împotriva cotropitorilor.
Cea de-a doua incintă a Cetăţii Blidaru, de forma unui pentagon, era lipită de prima şi avea un singur turn. Cercetările au scos la iveală faptul că în această incintă se aflau mai multe încăperi, cu destinaţii diferite: în unele, se adăposteau cei care apărau cetatea, iar în altele se aflau depozitele pentru cereale sau apă.
De altfel, singurul moment vulnerabil pentru cetate era când ostaşii rămâneau fără apă sau alimente – în acele cazuri, mulţi dintre ei erau nevoiţi să plece din cetate pentru a face provizii.
Cu toate acestea, problema apei a fost rezolvată uşor şi ingenios de cei care au ridicat Cetatea Blidaru. În apropierea ei, în exterior, se află o cisternă de apă. Aceasta era unică în timpul dacilor şi se crede că ar fi fost construită de un meşter roman sau de daci, dar la îndrumarea unui roman.
Poziţia izvorului, aflat la o cotă mai joasă, dar şi faptul că pereţii erau acoperiţi de un material provenit în urma combinării vărului, cărămizii sfărâmate şi nisipului sunt lucrurile care i-au făcut pe specialişti să lanseze această ipoteză. Cisterna avea patru metri înălţime şi s-a dovedit a fi foarte utilă, pentru că ostaşii nu mai aveau de ce să-şi părăsească un timp îndelungat cetatea.
Chiar dacă, astăzi, din Cetatea Blidaru nu au rămas decât nişte ruine, este un obiectiv turistic foarte popular şi important, mai ales că a jucat un rol esenţial în cucerirea Daciei de către Imperiul Roman. Cetatea poate fi vizitată în orice zi a săptămânii, pentru că nu există nimeni care să o păzească şi nici nu este percepută vreo taxă de intrare.
Legendele locale spun că cetatea ar fi fost unul dintre ultimele bastioane ale rezistenței dacice împotriva cuceririi romane, adăugând un strat de misticism și măreție narativului său istoric. Astăzi, Cetatea Blidaru nu este doar un sit arheologic, ci și un punct de atracție pentru iubitorii de istorie, natură și drumeții, atrăgând vizitatori din întreaga lume dornici să descopere măreția și misterul ei.