Cetatea Cisnădioara se află în judeţul Sibiu, în satul cu acelaşi nume. Cel mai vechi, dar şi cel mai reprezentativ monument romanic din ţară, cetatea se află pe Dealul Sfântul Mihail, oferind o panoramă deosebită asupra văii Sibiului.

Accesul la Cetatea Cisnădioara nu este deloc greu – se parcurge un traseu de doar 15-20 de minute, drumul fiind înconjurat de o pădure deasă. Cetatea este, de fapt, o bazilică romanică – Biserica fortificată a Sfântului Mihail. A fost ridicată în perioada 1180 – 1200, fiind atestată documentar pentru prima dată în anul 1223, când mănăstirea cisterciană de la Carta o primeşte în dar de la Magister Goulinus.

Simbol al localităţii Cisnădioara, cetatea – bazilică a fost ridicată din piatră şi este formată din trei nave (centrală şi laterale), două abside laterale, absida centrală şi corul. Se păstrează într-o stare foarte bună, fiind foarte apreciată nu numai de turiştii români, ci în special de cei veniţi din străinătate. De altfel, în fiecare an, cetatea prinde viaţă prin intermediul pieselor de teatru puse în scenă, spectacolelor sincretice, concertelor – biserica are o acustică impresionantă.

Citește și:  Cetatea Sucidava: Obiective turistice Olt

cetatea-cisnadioara.jpg

În secolul al XVIII-lea, Cetăţii Cisnădioara i s-a adăugat un portal romanic, acesta fiind foarte apreciat de specialişti. În jurul bazilicii, se află un zid de incintă din piatră, care a fost prevăzut cu creneluri, drum de strajă şi un turn de poartă. Interiorul cetăţii – bazilică iese în evidenţă nu numai prin arhitectură, ci şi prin plăcile comemorative pe care sunt inscripţionate numele soldaţilor şi ofiţerilor austro-ungari şi germani care au murit pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Iniţial, acestea s-au aflat în cimitirul din localitatea Guşteriţa, însă au fost mutate, în 1940, la Cisnădioara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.