Cetatea dacică de la Piatra Craivii este situată la o distanţă de 20 de kilometri de oraşul Alba Iulia, pe o stâncă uriaşă, la 1083 de metri altitudine. Accesul până la cetate este relativ uşor, însă traseul poate fi parcurs numai pe jos.
Începe chiar din centrul satului Bucerdea Vinoasa şi cărarea care duce la acest loc istoric are o lungime de şase kilometri, ceea ce poate fi obositor pentru cei care nu sunt obişnuiţi să urce pe munte.
Bătrânii din satele din jurul cetăţii povestesc cu mult interes o legendă învăţată de la strămoşii lor. Aceasta spune că cetatea de la Piatra Craivii a fost construită de nişte uriaşi, care au ascuns nenumărate bogăţii chiar în stâncă.
Însă aceste bogaţii sunt acoperite de lespezi foarte grele şi sunt supravegheate de porţi încuiate, care se deschid o dată la şapte ani, în zile mari. Legenda este animată de tăieturile existente în stâncă, dar şi de obiectele descoperite, din când în când, aici.
Cetatea dacică de la Piatra Craivii sau cetatea Apouloun a fost una dintre cele mai puternice cetăţi ale dacilor, fiind chiar ultimul refugiu al lui Decebal înainte să fie ucis. Poziţia sa strategică era excelentă, deoarece dacii puteau vedea la timp pericolul care putea veni din orice parte.
Cetatea a fost construită de meşteri greci, lucru deloc obişnuit în acele timpuri. Zidurile au fost făcute din piatră, iar cetatea era desfăşurată pe mai multe terase, care erau susţinute de aceste ziduri. Pe fiecare terasă, existau turnuri de apărare, aşa că nu e de mirare că romanilor le-a trebuit mult timp pentru a o cuceri. Cu toate acestea, ei au reuşit, într-un final, să facă acest lucru, prin incendii şi tăierea apei şi hranei, cetatea de aici fiind şi ultima cucerită de ei.
Informaţii despre anul construirii cetăţii dacice de la Piatra Craivii nu există, însă istoricii au încercat să aproximeze data la care a fost ridicată. Bazându-se pe cea mai veche monedă care a fost descoperită aici, ei sunt de părere că această aşezare dacică a existat din secolul al treilea înaintea erei noastre, atunci când dacii erau sub regele Rubobostes. Construcţia cetăţii i-a fost atribuită lui Decebal.
Săpăturile arheologice la cetatea dacică de la Piatra Craivii au început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Arheologii au scos la iveală, în anii 1960, un sanctuar dacic, cu formă rectangulară şi acoperişul din țiglă, inspirat de sanctuarele greco-romane.
Ulterior, s-au descoperit patru plinte ce reprezintă bazele coloanelor din lemn care susţineau templul de rugăciune al dacilor. Arheologii au găsit şi o locuinţă dacă din perioada clasică a civilizaţiei.
Aşa cum era de aşteptat, la cetatea dacică de la Piatra Craivii au fost descoperite şi o serie de obiecte cu o importanţă deosebită, mai ales că acestea au făcut că cetatea să aibă inventarul cel mai bogat din judeţul Alba.
Printre aceste obiecte, se numără obiecte din ceramică, mărgele elenistice, vase de bronz greco-romane, dar şi numeroase monede: o monedă dacică de argint (emisă la sfârşitul secolului al III-lea sau începutul secolului al IV-lea) şi patru denari romani republicani (bătuţi între anii 88-70 înaintea erei noastre).
În ultimii ani, Consiliul Judeţean Alba încearcă să atragă câţi mai mulţi vizitatori la această cetate, prin proiectul “Festivalul cetăţilor dacice”. Organizat anual la Cricău, evenimentul adună reprezentaţi ai localităţilor din judeţele în care există cetăţi dacice sau medievale.
Tot cei de la Consiliu au pus în centrul comunei bustul sculptat în piatră al lui Decebal, pentru că unii istorici sunt de părere că la Piatra Craivii a fost îngropat capul regelui dac.
În prezent, cetatea atrage nu doar istorici și arheologi, ci și turiști și drumeții, dornici să exploreze și să înțeleagă mai bine istoria și cultura dacică. Vizitarea acestei cetăți nu este doar o excursie în natură, ci o incursiune în profundele rădăcini ale istoriei românești.