Ardud este un oraş din judeţul Satu Mare ce are aproximativ 6 000 de locuitori. Aici, se află Cetatea de la Ardud, ce a fost construită în 1481 de Bartolomeu Dragffy, nepot al domnitorului moldovean Dragoş Vodă. Aceasta avea patru turnuri de apărare şi putea adăposti până la 1500 de soldaţi. A fost una dintre cele mai puternice fortăreţe din nordul Transilvaniei.
În locul acestei Cetăţi, a fost construit un castel ce a aparţinut lui Alexandru Karolyi. În secolul următor, datorită iminentei ameninţări turceşti, castelului i-au fost adăugate nişte măsuri de siguranţă: sunt şi zid de fortificare cu patru laturi, ce erau prevăzute în fiecare colţ de bastioane şi aveau nişe de tragere pentru tunuri.
În acest mod, datorită poziţiei sale şi construcţiei solide a devenit parte din sistemul de fortificaţii împotriva turcilor.
Construcţia a reuşit să reziste în urma diverselor atacuri, însă a fost nevoie de două restaurări în 1678, respectiv în 1708. În perioada ce a urmat restaurărilor, cetatea a devenit locul unde s-au desfăşurat discuţii diplomatice importante, printre care se numără şi redactarea şi semnarea tratatului Păcii de la Satu Mare, din 1711. (sursa castelekarolyi.ro)
Înaintând în epoca modernă, castelul începe să-şi piardă din rol, căpătând doar un aer istoric. Perioada interbelică îi aduce un altfel de destin. O parte din el devine sanatoriu, iar cealaltă parte găzduieşte un casino. Conform aceleaşi surse, în perioada comunistă, castelul găzduia muzeul, casa de cultură şi biblioteca oraşului.
Astăzi, castelul a fost restaurat şi reproduce întocmai ambiența secolelor trecute, fiind în acelaşi timp muzeu.
În ciuda acestor nenumărate schimbări locul a rămas înconjurat de o legendă ce o are ca personaj principal pe fica principelui Francisc Rakoczi, unul dintre proprietarii cetăţii de acum câteva secole.
Localnicii povestesc despre o aşa-zisă legătură între fiica principelui şi un soldat din tabăra duşmanilor. Această legătură a dus la divulgarea unei intrări secrete în cetate; soldatul, trădând dragostea fetei, vine cu aliaţii săi şi invadează clădirea. Drept pedeapsă, tatăl îşi blesteamă fiica.
Se spune că şi astăzi fantoma fetei se află în pivniţa castelului şi aşteaptă un tânăr, ce trebuie să îi ofere trei săruturi pentru a o elibera.
Unul dintre cele mai captivante elemente ale cetății este legenda „Fântânii fără fund”, despre care se spune că ar fi fost săpată de însuși Bartolomeu Dragffy în căutarea unui tezaur ascuns. Aceasta adaugă un strat mistic vizitei oricărui turist.
În prezent, Cetatea din Ardud este un punct de atracție turistic, deschis vizitatorilor care doresc să exploreze istoria și legendele sale. Eforturile locale de conservare au transformat cetatea într-un loc ideal pentru evenimente culturale și istorice.