Cetatea Gurghiului se află în satul Gurghiu din judeţul Mureş, fiind amplasată la aproximativ 500 de metri altitudine, pe un deal. Se pare că acest loc a fost folosit încă de pe vremea dacilor care au ridicat un castru pentru a se apăra de romani şi de barbari.
Castrul dacic a fost abandonat după Retragerea Aureliană, însă în secolul al XIII-lea, voievozii din Transilvania îşi dau seama ce potenţial are locul şi ridică o cetate medievală chiar pe ruinele fostului castru. Cetatea a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1248.
Cetatea Gurghiului a fost construită atât pentru rolul de apărare, cât şi ca formă de organizare administrativă. Materialul folosit pentru construcţie a fost piatra de râu şi au fost ridicate mai multe turnuri de apărare. În jurul cetăţii, a fost săpat un şanţ, iar în interiorul ei au fost organizate clădirile astfel încât să asigure locuitorii cu tot ce aveau nevoie.
Începând cu secolul al XVI-lea şi până în secolul următor, cetatea a servit drept centru administrativ pentru comitatele secuilor. A urmat o perioadă de prosperitate cât timp a fost stăpânită de maghiari – conform documentelor vremii, cetatea deţinea nu mai puţin de 27 de sate, fapt ce a făcut-o să fie una dintre cele mai importante centre administrative din Transilvania. Chiar şi după ce secuii nu au mai folosit-o, cetatea a intrat în posesia mai multor principi, datorită importanţei sale deosebite.
Cetatea Gurghiului a fost distrusă în anul 1708, în timpul Războiului Curuţilor. A fost asediată cu turnuri, timp de o jumătate de an, responsabile de acest lucru fiind trupele lui Jean-Louis de Bussy-Rabuti. Mare parte din ruinele sale au fost utilizate atunci când s-a construit castelul din nord, dar şi în construcţia caselor locuitorilor satului şi în a unei capele. Capela romano-catolică nu a mai fost folosită foarte mult timp, pentru că unii sunt de părere că ar fi blestemată, având în vedere că ultimul preot s-a spânzurat.
Astăzi, din Cetatea Gurghiului s-au păstrat drumul medieval, zidurile de incintă înalte de 8 metri, zidul din sud-est (în unele puncte ajunge la 15 metri), fundaţiile unor bastioane, două contraforturi şi un scut. Mai mulţi arheologi încearcă să scoată la suprafaţă întreaga cetate, iar o primă etapă în îndeplinirea acestui loc este să fie scoasă din circuitul forestier al Ocolului Silvic.
Arheologii vor ca, în câţiva ani, Cetatea Gurghiului să fie un punct turistic foarte popular. Vor să fie curăţată, prin înlăturarea dărâmăturilor, dar şi să fie reconstruită. Cei care se ocupă de proiect sunt de părere că cetatea seamănă foarte mult cu cea din Deva, iar descoperirea ei ar ajuta foarte mult economia acestui sat al Mureşului.