Home Călătorii Obiective turistice din România Cetatea Libida – misterul Dobrogei descoperit

Cetatea Libida – misterul Dobrogei descoperit

0
Cetatea Ibida
Cetatea Ibida

Cetatea Libida (sau Ibida) este una dintre cele mai mari cetăţi din Dobrogea, fiind situată în podişul Babadagului, mai exact în satul Slava Rusă. Satul se află la câţiva kilometri de Babadag, pe DN 22D. Deşi este o cetate impresionantă, puţină lume a auzit de ea.

Cetatea Libida a fost construită la începutul secolului al IV-lea, când s-a dorit ridicarea unui complex de fortificaţii care să apere această zonă de năvălitori. În acea vreme, cetatea romano-bizantină era cea mai mare, având o suprafaţă totală de 24 de hectare.

Având în vedere acest lucru, cetatea a primit statutul de oraş (civitas) din prima, având în componenţa sa mai multe aşezări şi sate – Vicus Petra a fost unul dintre cele mai dezvoltate sate dobrogene, având doi casieri şi trei primari. Unele dintre sate au rămas până astăzi, fiind foarte importante din punct de vedere arheologic.

Cetatea Libida este singura cetate care a avut un râu în interiorul său, iar cele 14 turnuri de apărare demonstrează cât de valoroasă era din punct de vedere strategic. Fortificaţia a fost ridicată la baza munţilor Pricopanului, având rolul de a apăra drumul ce lega marea de Cetatea Novidonum.

Avea între 5.000 şi 10.000 de locuitori care, datorită poziţiei strategice, puteau practica cu uşurinţă viticultura, păşunatul şi albinăritul, trei ocupaţii des întâlnite în spaţiile dintre Marea Neagră şi Dunăre. Cetatea a fost un fel de metropolă antică: în interiorul său, au fost găsite urmele unui edificiu termal (făcea parte din Vicus Petra), dar şi un complex monahal paleocreştin.

Din păcate, acesta din urmă a fost distrus de buldozere în anul 2007, din dorinţa unui afacerist francez de a-şi ridica o clădire. Şi cum legile româneşti nu obişnuiesc să pedepsească astfel de acţiuni, totul a fost considerat o întâmplare nefericită. Mulţi istorici sunt de părere că acest complex era cel mai vechi de pe teritoriul României, existând documente care atestă faptul că cei care l-au stabilit au fost călugării sciţi.

Astăzi, Cetatea Libida este doar o ruină, iar jumătate din suprafaţa sa nu poate fi scoasă la iveală, deoarece este acoperită de satul Slava Rusă. Situl arheologic a fost descoperit destul de târziu, în anul 1988, astfel că încă mai există multe lucruri care aşteaptă să fie dezvăluite.

Arheologii au scos la suprafaţă, până acum, obiecte din epocile paleolitic mijlociu, neolitic, romană, romano-bizantină, precum şi din epoca medievală timpurie. Cea mai importantă descoperire este considerată Poarta de Vest, folosită atât ca poartă de acces, cât şi ca poartă de apărare.

Arhitectura cetății Libida reflectă complexitatea și eficiența ingineriei antice. Cu ziduri masive de apărare și structuri interne bine păstrate, situl oferă o perspectivă rară asupra tehnologiilor de construcție și fortificație din acele timpuri. Descoperirile arheologice recente, incluzând monede, ceramică și artefacte personale, spun povestea unei comunități vibrante și diverse, conectate la rețelele comerciale ale antichității.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version