Cetatea Moldoveneşti se află în comuna cu acelaşi nume din judeţul Cluj. Este cunoscută şi sub numele de Cetatea Turzii, însă această denumire nu este deloc corectă. , care făcea referire la satul Vălenii de Arieş (pe teritoriul căruia se afla cetatea) sub numele de Turdavar.

Prima atestare documentară a Cetăţii Moldoveneşti a fost în anul 1075 când se vorbea despre o cetate românească, devenită mai târziu cetate regală maghiară. Este una dintre cele mai vechi fortificaţii din Transilvania, iar forma sa a suferit modificări de-a lungul timpului.

Iniţial, a fost construită dintr-un val de pământ, aparată de un scut. Se pare că în acest loc a existat un castru roman, care avea rolul de a apăra drumul pe care se transporta aurul din Munţii Apuseni.

La ceva timp după ce a fost construită, Cetatea Moldoveneşti a fost fortificată cu ajutorul unor ziduri de piatră – acest lucru a avut loc undeva în secolul al XII-lea. A fost distrusă în secolul al XIII-lea, după ce a fost invadată de tătari. Această invazie a tras după sine abandonarea fortificaţiei şi nu a durat mult până a ajuns o ruină.

Astăzi, puţinele ruine care au mai rămas pot fi vizitate fără nicio problemă, iar cei care ajung aici pot vedea şi urmele unui şanţ, despre care specialiştii cred că ar fi conţinut şi intrarea în cetate.

După ce a început să se ruineze, mare parte din pietrele de la Cetatea Moldoveneşti au fost folosite pentru construirea bisericii din sat, dar şi pentru ridicarea caselor locuitorilor comunei. Apoi, zidurile care au rămas vizibile au fost distruse, iar piatra a fost împărţită prin sat, pentru că nu se mai potrivea cu “arhitectura” locală.

Arhitectura și structura Cetății Moldovenești reflectă evoluțiile și schimbările stilistice din diferitele perioade ale istoriei sale. Deși ruinată, cetatea oferă încă o fereastră spre trecut, cu zidurile sale care încă păstrează secretele strategiilor militare medievale și ale vieții cotidiene din acele timpuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.