Situată pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării, lângă oraşul Isaccea din judeţul Tulcea, Cetatea Noviodunum este una dintre cele mai vechi fortăreţe din Dobrogea.

Prezenţa romanilor este atestată aici din secolul I î.Hr., aceştia ridicând cetatea într-o zonă ce le oferea un avantaj strategic substanţial: din acest punct, se putea observa o mare parte din valea fluviului. Noviodunum a servit drept bază pentru flota dunăreană Classis Flavia Moesica şi a fost sediul unor unităţi militare. Cetatea a fost ridicată la rangul de municipium la sfârşitul secolului al II-lea, ceea ce denotă recunoaşterea oficială a importanţei şi statusului său. Datorita poziţiei sale geografice, Noviodunum a jucat un rol cheie în regiune atât în perioada romană, cât şi în cea romano-bizantină, medie-bizantină şi în Evul Mediu.

Cercetările arheologice la Cetatea Noviodunum au demarat în anul 1953, când colectivul de la Dinogeţia, condus de prof. Gh. Stefan, a descoperit mai multe podoabe şi obiecte ce pot fi admirate în prezent la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea. Conform cercetătorilor, aşezarea romană a fost precedată de una getică. Oraşul a continuat să existe până la jumătatea secolului al VII-lea, fapt atestat de surse literare şi descoperiri arheologice şi numismatice. Cetatea Noviodunum a început să fie din nou locuită în secolul al X-lea, aici conturându-se o aşezare cu caracter urban, fortificată.

În prezent, acoperită aproape în totalitate de pământ, din vechea Cetate Noviodunum s-au păstrat ruinele şi unele resturi ale aşezării civile. De-a lungul plajei, se observă ruinele dinspre nord ale oraşului şi portului antic. Totodată, s-a observat existenţa unor edificii importante: două thermae, locuinţe, o basilică şi zidul de incintă nordic prevăzut cu 7 turnuri de apărare semicirculare.

cetatea-noviodunum.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ