Cetatea Oratia este situată în localitatea Podu Dâmboviţei, comuna Dâmbovicioara din judeţul Argeş, mai exact la aproximativ şase kilometri de Rucăr. În momentul actual, cetatea se prezintă sub forma unor ruine.

Istoricii încă cercetează informaţiile pe care le au despre această cetate, informaţii care se găsesc într-un număr destul de redus, acesta fiind şi motivul pentru care încă nu s-au stabilit toate datele legate de existenţa şi rolul acesteia. Câţiva dintre istorici pun construcţia pe seama cavalerilor teutoni, aducând ca argumente în sprijinirea ipotezei lor tehnică folosită la construire, turnul deschis către interior, denumirea Dealul Sasului (dealul pe care a fost ridicată cetatea), precum şi rolul pe care îl juca acest drum ce ducea spre Câmpulung, în perioada coloniştilor saşi.

Alţi istorici au încercat să identifice Cetatea Oratia cu Cetatea Dâmboviţa, menţionată în anumite documente. Cu toate acestea, au existat şi specialişti care nu au fost de acord cu această ipoteză, aceştia fiind de părere că Cetatea Dâmboviţa ar fi mai degrabă cetatea de la Cetăţeni. Istoricul şi arheologul Gheorghe I. Cantacuzino a lansat ipoteza conform căreia fortificaţia de la Podul Dâmboviţei este întâlnită în documente sub denumirea de Piatra Craiului (sau Kiralko) – pe lângă poziţiile lor identice, într-un document scris de Fr. Sulzer în 1781 este clară identificarea cetăţii Piatra Craiului cu aceasta.

Citește și:  Biserica Sfantul Dimitri Izvoratorul din Carei: Obiective turistice Satu-Mare

cetatea-oratia.jpg

Cetatea Oratia a fost ridicată pe drumul ce lega Brașovul de Câmpulung, fiind o fortificaţie de dimenisuni relativ reduse. Fundaţia a fost realizată chiar pe stâncă, iar zidul ce înconjura cetatea a fost făcută din piatră sumar cioplită. În sud-estul construcţiei, au existat dependinţele de lemn, lucru demonstrat de cenuşa şi urmele carbonizate găsite de arheologi. Aceştia au ajuns la concluzia că cetatea a fost distrusă într-un mod violent, poate printr-un bombardament.

Cetatea Oratia a fost numită chiar un mic castel, singura diferenţă fiind aceea că avea artilerie. Din păcate, nu este inclusă în niciun viitor proiect de reabilitare. Cu toate acestea, ruinele pot fi vizitate de oricine, drumul până la ea fiind unul de dificultate minimă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.