Cetatea Petreşti este o cetate construită de saşi, aflată la numai patru kilometri de oraşul Sebeş, în localitatea care i-a dat numele. Localitatea a fost atestată documentar încă din anul 1309, fiind ocupată de germani, în timp ce populaţia romană a fost nevoită să se retragă la periferie, primind denumirea de “colibari”, datorită faptului că locuiau în colibe. Cultura Petreşti şi-a luat numele chiar de la această localitate, cunoscută pentru ceramică pictată.

Poate cele mai importante obiective turistice din această localitate sunt zidul Cetăţii Petreşti şi turnul bisericii vechi. Turnul-clopotniță, aflat în stadiu de ruină, este situat chiar în mijlocul cimitirului evanghelic, iar în jurul său se află zidul ce înconjura cetatea şi biserica. Petreşti este ultima aşezare a saşilor de pe Valea Sebeșului, aceştia aducând cu ei o arhitectură specială – case înalte, porţi la fel de înalte şi străzi înguste cu canale de apă.

Cetatea Petreşti este una dintre mărturiile aşezării săseşti de aici. Donjonul a fost la început turnul basilicii romanice, cetatea fiind prima dată menţionată în anul 1530, deşi există de mai bine de un secol. A fost ridicată cu scop atât civil, cât şi militar – acesta era obiceiul saşilor, de a ridica o astfel de construcţie oriunde se stabileau. În vremuri de restrişte, saşii se refugiau în interiorul zidului, iar pe timp de pace îşi conservau diverse bunuri, cum ar fi cerealele.

Citește și:  Mănăstirile din Moldova: Obiective turistice Iaşi

cetatea-petresti.jpg

Din păcate, odată cu dispariţia treptată a saşilor, Cetatea Petreşti a început să fie uitată de lume şi de autorităţi. Înainte de Revoluţie şi la câţiva ani după, a avut loc un proces de depopulare masivă a saşilor, în momentul actual trăind destul de puţine familii în Petreşti. Deşi Cetatea Petreşti nu e inclusă într-un circuit turistic şi este foarte puţin, spre deloc, mediatizată, comunitatea saşilor încearcă să repare acest lucru – se pare, totuşi, că este mai cunoscută în Germania, numeroase site-uri turistice incluzând-o în lista obiectivelor lor. În fiecare an, are loc un eveniment la care se adună saşii care vin şi din Germania, iar cetatea prinde viaţă.

Ruinele Cetăţii Petreşti merită vizitate, pentru că reprezintă o bucăţică din istoria acestor locuri şi oameni. Turnul, acoperit în mare parte de iederă, se înalță mândru peste toate acoperişurile din jurul său. Chiar dacă a existat numai cât au fost prezenţi saşii pe aceste meleaguri, lucrurile s-ar schimba mult, dacă s-ar începe o lucrare de reabilitare, care ar putea aduce un număr foarte mare de vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.