Cetatea Prejmer se află în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Braşov, fiind construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni pentru a proteja biserica fortificată. Se poate vizita de marţi până sâmbătă, între orele 9-15.

Cetatea Prejmer1

Cetatea a fost ridicată în contextul în care Prejmer era prima aşezare pe care turcii o asediau atunci când veneau prin pasul Buzău. Pentru a împiedica distrugerea bisericii fortificate, autorităţile au decis să ridice un zid de incintă în jurul ei, iar în jurul zidului să sape un șanț de apă foarte adânc.

Însă cetatea a început imediat să fie renumită datorită dispozitivului denumit „Orga Morţii” – acesta era alcătuit din mai multe arme, puse una lângă alta, care trăgeau în acelaşi timp. Duşmanii erau nimiciţi imediat, astfel că dispozitivul a fost unul de temut, provocând pierderi umane foarte greu de suportat.

Cetatea Prejmer11

Cetatea Prejmer este circulară şi a reuşit să se conserve foarte bine. Zidurile au o înălţime de 12 metri şi o grosime ce variază între 3 şi 4 metri. Pe lângă „Orga morţii”, pereţii au fost prevăzuţi cu mai multe „guri de foc”, în care se turnau ulei încins, smoală sau apă fiartă, inamicii murind în chinuri groaznice.

De asemenea, pe zidul de incintă au fost ridicate şi bastioane, iar porţile erau toate din fier. Cetatea a avut şi poduri peste şanţul de apă, care se ridicau atunci când exista vreun pericol. Luptătorii de la crenele erau aprovizionaţi printr-un drum de strajă, ascuns de ochii cotropitorilor.

Citește și:  Liceul Bolyai Farkas – clădirea Centrală – din Târgu Mureș
Cetatea Prejmer
Cetatea Prejmer

Cetatea Prejmer nu a fost niciodată cucerită, deşi au fost 50 de încercări de asediere. Zidurile cetăţii includ 275 de camere, dispuse pe trei sau patru etaje, care erau folosite pentru a adăposti locuitorii pe timp de asediu. Fiecare familie avea propria sa cameră, iar când vremurile erau liniştite, acestea serveau drept loc pentru provizii. Accesul în ele se făcea şi încă se face prin intermediul unor scări de lemn. Gurile de tragere puteau fi folosite şi de locuitori, nu numai de ostaşi, aceştia apărându-se trăgând cu arcul sau chiar cu arme.

Cetatea Prejmer incinta
Cetatea Prejmer incinta

Cei care ajung la Cetatea Prejmer pot vizita, pe lângă biserica fortificată, şi două mici muzee cu expoziţii permanente. Unul dintre ele este amenajat într-una din camerele zidului de incintă, fiind expuse diverse obiecte tradiţionale realizate manual.

Cel de-al doilea muzeu este intitulat „Şcoala Veche” şi este, de fapt, încăperea în care învăţau copiii locuitorilor din cetate. Aceasta conţine toate obiectele folosite de micii şcolari de atunci, cum ar fi băncile sau abacele. Cele două muzee au fost amenajate la iniţiativa Fundaţiei Saşilor Transilvăneni, care s-au ocupat de câteva ori de restaurarea fortificaţiei.

cetatea-prejmer.jpg

Cetatea Prejmer merită să fie vizitată, mai ales că este cea mai bine conservată cetate din întreaga Europă. Din acest motiv, cei de la UNESCO au inclus-o pe celebra listă a Patrimoniului Cultural Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.