Amplasată pe raza localităţii Mahmudia din judeţul Tulcea, cetatea Salsovia se află poziţionată pe un promontoriu pe malul Dunării. Conform cercetărilor arheologice, zona a fost locuită încă din epoca bronzului şi perioada elenistică.

Un document din timpul împăratului Nerva (96-98) menţionează prezenţa unei unităţi de cavalerie în incinta cetăţii. În secolele III-IV, fortăreaţa a funcţionat ca sediu al unor unităţi militare, ulterior fiind distrusă de mai multe ori de migratori şi apoi refăcută.

Începând cu perioada feudală, cetatea Salsovia este din nou locuită, cel puţin până în a doua jumătate a secolului al XI-lea. Încă din vremea romanilor, în partea de sud a cetăţii s-a dezvoltat o aşezare rurală, protejată din trei părţi de văi cu maluri abrupte.

În localitatea Mahmudia, în cadrul Liceului Teoretic „Vasile Bacalu” a fost amenajat un muzeu unde pot fi admirate circa 300 de piese: monede, vase amfore, bucăţi din obiecte antice provenite de la Cetatea Salsovia, precum şi obiecte etnografice.

Descoperirile arheologice indică faptul că zona a fost locuită continuu încă din epoca bronzului, evoluând printr-o perioadă elenistică vibrantă și ajungând la importanța strategică remarcabilă în timpul Imperiului Roman. Un document din timpul împăratului Nerva menționează staționarea unei unități de cavalerie aici, subliniind importanța militară a cetății în controlul și protecția limes-ului dunărean.

După perioadele de glorie ale epocii romane, cetatea a suferit distrugeri repetate în urma invaziilor migratoare, dar a fost de fiecare dată reconstruită. În secolele III-IV, fortificația a servit ca sediu pentru unități militare, iar din perioada feudală și până în secolul al XI-lea, a continuat să fie locuită, marcând un punct de continuitate culturală și administrativă în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.