Cetatea Saschiz se află în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Mureş. A fost ridicată pe un deal, fiind vizibilă de la o distanţă destul de mare. La fel ca alte fortificaţii, poziţia sa este una strategică: cei ce străjuiau cetatea puteau vedea la timp năvălitorii şi puteau trage semnalul de alarmă, pentru ca locuitorii să se refugieze în interiorul zidurilor.

Cetatea Saschiz
Cetatea Saschiz

Cetate ţărănească, Saschiz a fost construită lângă biserica evanghelică, la nici doi kilometri de vatra localităţii. Conform inscripţiei de pe zidul nord-vestic, cetatea a fost construită în anul 1347, fiind prevăzută cu două turnuri de poartă şi patru turnuri de observaţie, denumite sugestiv: Turnul Muniţiei, Turnul de Pază, Turnul Școalei, Turnul Preotului, Turnul Porţii şi Turnul Voievodal.

Din punct de vedere arhitectural, Cetatea Saschiz se încadrează într-o perioadă de tranziţie, de la stilul romantic, la stilul gotic. Cele mai reprezentative exemple pentru această perioadă sunt acoperişul şi gurile de tragere, aceasta din urmă având o grindă de lemn care se rotea în vederea ochirii inamicilor cu arcurile cu săgeţi şi cu ghiulelele.

Cetatea Saschiz1

Cetatea Saschiz a fost foarte bine conservată până în anul 1945, regimul comunist nefiind apoi interest de aceasta. Astfel, a fost lăsată în paragină, timpul, dar şi răuvoitorii punându-şi amprenta nemiloasă asupra zidurilor ei. În cetate, a existat o capelă, însă ea este acum ruinată.

Citește și:  Sinagoga din Pitești: vestigii ale comunității Eevreiești

În schimb, fântâna se prezintă într-o stare foarte bună – avea o adâncime de 65 de metri (astăzi, este adâncă de doar câţiva metri) şi se spune că la fundul ei există un tunel subteran care punea în legătură cetatea cu centrul comunei. Până acum câţiva ani, fortificaţia nici nu se mai vedea din pricina copacilor foarte înalţi, însă autorităţile comunei au decis să taie copacii care împiedicau vizibilitatea.

Cetatea Saschiz11

Comună Saschiz se mândreşte nu numai cu Cetatea Saschiz, ci şi cu turnul cu ceas şi cu biserica evanghelică. Turnul cu ceas este considerat unul dintre cele mai frumoase astfel de turnuri din zona Transilvaniei. El se află la doar câţiva metri de drumul E60, drum care trece prin mijlocul comunei. A avut un rol defensiv, lucru demonstrat de prezenţa ferestrelor de mici dimensiuni şi a gurilor de aruncare. Turnul are şi o mică statuie din lemn, care anunţă sferturile de oră.

Biserica Fortificata Saschiz
Biserica Fortificata Saschiz

Lângă Cetatea Saschiz se află biserica evanghelică, ridicată de comunitatea săsească. Aceasta face parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO şi a fost construită în stil gotic, impresionând prin proporţiile sale deloc modeste. Biserica este de tip sală şi a fost fortificată – încă se pot vedea gurile de aruncare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.