Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, întemeiată de Ştefan cel Mare, în faţa vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortăreţe genoveze, Alciona. Cetatea a fost reconstruită ulterior de către Petru Rareş, care a reconstruit zidurile în piatră. Este, de asemenea, un excepţional monument de arhitectură defensivă, unic în felul său în partea de Răsărit a Europei. Unicitatea cetaţii vine chiar din modul în care a fost aceasta construită.  În plan, construcţia are o formă circulară, cu diametrul de 37,5 metri, protejată de alte 5 turnuri egal depărtate între ele – 4 circulare şi unul dreptunghiular, la intrare.

Cetatea Soroca11

Grosimea zidurilor este de 3,5 metri, iar înălţimea – între 17 şi 20 de metri. Asta face din Soroca cea mai mică dintre cetăţile de pe Nistru. Însă mica cetate era foarte bine apărată. Zidul curbat în exterior este mai rezistent decât cel drept, iar turnurile aşezate în cerc permiteau atacarea inamicului din lateral chiar dacă acesta se afla la baza zidului. Arcaşii puteau să atace de după metereze, iar prin ambrazurile din turnuri se trăgea cu tunurile.

Dimensiunea mică a cetaţii, arhitectura şi faptul că această cetate este cea mai bine conservată dintre cetaţile moldoveneşti (este păstrată în aceeaşi formă pe care a cunoscut-o la construcţia din timpul lui Petru Rareş ), fac din vizitarea Cetaţii Sorocii o experienţă inedită şi interesantă. Atunci când te afli în mijlocul cetăţii totul se află foarte aproape de tine: tunurile, scările, cămarele, piatra mare a zidurilor şi chiar şi fântăna.

Cetatea Soroca111

Cetatea Soroca se află într-o regiune foarte pitorească, fapt ce-i sporeşte autenticitatea şi ajută la trăirea unei experinţe interesante de către toţi vizitatorii ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.