Cetatea medievală din Târgu Mureş este situată în centrul municipiului şi ocupă o suprafaţă de 4,3 hectare, fiind formată dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul acestui spaţiu, sunt amplasate Biserica Reformată-Calvină şi Clădirea Manutanţei.

Cetatea medievală din Târgu Mureş1

Anterior, pe acest loc, se află o fortificaţie datând din secolul al XV-lea, care a aparţinut lui Bathori Istvan, voievod al Transilvaniei. Cetatea şi aşezarea au fost devastate în 1601, în urma atacului condus de George Basta, ca pedeapsă pentru faptul că locuitorii l-au sprijinit pe Mihai Viteazul.

În anul 1602, vechea fortificaţie şi biserica sunt întărite, iar judele Borsos Tamas obţine din partea principelui Ştefan Bocskai acordul de construire a unei alte cetăţi. Lucrările la noua fortăreaţă vor dura până în 1652.

Cetatea medievală din Târgu Mureş11

Construcţia a fost realizată în stilul arhitectural al Renaşterii târzii, având un plan pentagonal. Cinci din cele şapte bastioane au fost ridicate de breslele muncitoreşti din piatră de râu şi cărămidă, tencuite la exterior şi simplu ornate în interior. Astfel, pe lângă bastionul de poartă şi cel al lui Bathory, restul bastioanelor aparţineau cizmarilor, blănarilor şi lăcătuşilor, dogarilor, croitorilor, măcelarilor.

Cetatea medievală din Târgu Mureş111

Bastioanele erau legate între ele de ziduri din cărămidă cu o lungime de 900 de metri, având o înălţime de 10 metri. Iniţial, cetatea era înconjurată de un şanţ de 10 metri lăţime şi 8 metri adâncime, însă acesta a fost astupat la începutul secolului al XX-lea.

Biserica Reformata din Cetatea medievală din Târgu Mureş
Biserica Reformata din Cetatea medievală din Târgu Mureş

În fiecare an, în cetate se organizează festivaluri, spectacole şi diferite evenimente, cum ar fi „Zilele Târgumureşene”, „Festivalul Berii” sau „Sărbătoarea Vinului şi a Mustului”.

Recent, cetatea a fost obiectul unor lucrări de restaurare, menite să conserve și să pună în valoare elementele arhitecturale originale, transformându-l într-un punct de atracție turistică major pentru oraș și pentru întreaga regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.