Cetatea Trikule a fost construită în secolul al XV-lea pe malul stâng al Dunării, în apropierea localităţii Sviniţa de astăzi (judeţul Mehedinţi), cu scopul de a opri înaintarea otomană spre vest. Ridicarea cetăţii a avut loc în timpul lui Petru Petrovici, ban peste cetăţile Lugoj, Mehadia şi peste cele de pe Valea Dunării. În urma amenajării lacului de acumulare Porţile de Fier I, ruinele cetăţii au fost acoperite de ape, astfel că, în prezent, mai sunt vizibile doar turnurile de piatră, la 5 kilometri în aval de Sviniţa.

Denumirea cetăţii Trikule provine din limba turcă şi înseamnă „trei turnuri”. Aşa cum îi spune şi numele, cetatea avea trei turnuri, cu o înălţime de aproximativ 10 metri, dispuse în formă de triunghi. Grosimea zidurilor era de 1,4 metri. Zidul dinspre mal avea o lungime de 20 de metri între turnuri, iar pe celelalte două laturi distanţa era de 40 de metri. Turnurile au fost realizate din piatră brută legată cu mortar, iar pentru coronament s-a folosit cărămidă.

Citește și:  Lacul Junior din Valea Vinului : Obiective turistice Satu-Mare

cetatea-trikule.jpg

Construcţia a fost utilizată strict în scop militar. De-a lungul timpului, aceasta s-a aflat succesiv sub stăpânire turcă şi austriacă.

Terenul din jurul cetăţii Trikule a fost examinat de arheologi doar în anul 1970, deoarece, ulterior, Dunărea a inundat zidurile fortificaţiei, astfel că cercetările au fost sistate.

În prezent, din cele trei turnuri iniţiale mai sunt vizibile doar două, acestea fiind acoperite de apă pe jumătate. Unul dintre ele este conservat pe întreaga sa înălţime, astfel că s-a păstrat întregul coronament. Al treilea turn s-a prăbuşit în iarna anului 1924, din cauza gheţurilor de pe Dunăre.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.