Cetatea Tropaeum Traiani este printre cele mai importante monumente religioase de lângă Marea Neagră, atât sub dominaţia romanilor, cât şi sub stăpânirea bizantină. Cu toate acestea, reputaţia ei în prezent nu este foarte bună, întrucât nu mulţi sunt cei care o cunosc şi o respectă la adevărata ei valoare.

Cetatea Tropaeum Traiani1

Se pare că cetatea fost construită în cinstea succesului obţinut de către împăratul Traian în fata rivalului sau dac, Decebal. Monumentul are atât patru basilici, cât şi patru intrări. La fel ca mai toate construcţiile de origine romana, şi aceasta beneficiază de două străzi principale. Acestea se intersectează pe la jumătate.

După toate probabilităţile, oraşul Adamclisi, unde se afla cetatea, a fost construit la începutul secolului întâi după Hristos, iar reconstrucţia sa a avut loc la mai bine de 200 de ani după aceea. Împăratul Constantin Cel Mare a fost cel care a ordonat acest lucru.

Săpăturile arheologice în zona monumentului au fost deschise în anii 1800, la ordinul lui Grigore Tocilescu, iar apoi al lui Alexandru Odobescu. Cel din urmă este şi autorul celui dintâi curs de arheologie de la noi din ţară. În zilele noastre, săpăturile au fost realizate într-o proporţie mai mare de o treime. Studenţii, dar şi profesorii facultăţilor de istorie din România au acum ocazia să experimenteze în localitatea Adamclisi. Acest lucru are loc cu precădere vara.

Cetatea Tropaeum Traiani11

Dacă doriţi să ajungeţi la cetatea Tropaeum Traiani, cel mai bine este să folosiţi trenul şi apoi autobuzul. Cu primul mijloc de transport puteţi merge până la Constanța, un drum care nu durează mai mult de trei ore. De la Constanța, aveţi un autobuz care vă va duce exact până la Adamclisi. Durata călătoriei cu acesta nu va dura mai mult de două ore.

La un calcul simplu, pentru a ajunge din Bucureşti la cetatea Tropaeum Traiani nu ar trebui să faci mai mult de cinci ore, asta în cazul în care nu pierzi autobuzul, întrucât în caz contrar va trebui să aştepţi cel puţin jumătate de oră pentru a-l lua pe următorul. Situaţia drumurilor de la Constanța până la Adamclisi nu este una tocmai bună, însă ele sunt încă circulabile.

Cetatea Tropaeum Traiani111

În localitatea Adamclisi, puteţi vizita şi Muzeul Tropaeum Traiani. Aici, se află numeroase obiecte descoperite pe întreaga durată a lucrărilor arheologice. Dintre acestea, se remarcă diverse statui, hărţi sau machete, aparţinând atât lui Odobescu, cât şi lui Tocilescu, primii oameni care au hotărât începerea săpăturilor aici. Muzeul este construit, în mare parte, din sticlă şi poate tocmai de aceea este atât de special, întrucât atmosfera dinăuntru se modifică în funcţie de perioada din zi în care îl vizitaţi.

Imediat după ce ai coborât din autobuzul luat din Constanța, vei fi nevoit să parcurgi pe jos aproximativ doi kilometri pentru a ajunge la cetate. De asemenea, vei trece pe lângă casa unde studenţii de la istorie sunt cazaţi pe durata şederii lor aici. Aceasta are opt camere, însă facilităţile ei lasă de dorit.

Cu toate acestea, acest lucru nu-i împiedică pe tineri şi pe profesorii lor să locuiască înăuntru, întrucât obiectivul lor principal este să studieze şi să experimenteze şi nu să se preocupe prea mult de locul unde îşi vor petrece timpul.

Cetatea Tropaeum Traiani1111

Odată ce ai trecut de casa studenţilor, vei ajunge la Basilica simplă, apoi la Basilica Forensis, Basilica cu transept şi, în cele din urmă, la Basilica cu cisterne. După ce le-ai văzut pe toate, va trebui să o iei înspre răsărit şi, în scurt timp, vei ajunge la Trofeul cetăţii. Acesta a fost ridicat la scurtă vreme după războaiele dintre daci şi romani şi se remarcă prin profunzimea construcţiei sale.

Gravurile şi picturile dinăuntrul sau sunt cu totul deosebite, întrucât parcă sunt capabile să istorisească toate lucrurile prin care cetatea a trecut de-a lungul secolelor. Înălţimea şi diametrul său nu trece de 40 de metri, iar ascensiunea se face dinăuntru, pe o scară de incendiu.

Întrucât nu există lumină, veţi avea nevoie de o sursă care să vă ajute, precum o lanternă. Pentru că Trofeul este complementar unui alt monument celebru, Columna lui Traian, el este cu atât mai special şi cu atât mai important pentru întreaga regiune, nu doar pentru împrejurimi.

cetatea-tropaeum-traiani.jpg

Terasa Trophaeum Traini, aflată în vecinătatea muzeului, este şi ea recomandată, atât în cazul în care vreţi să faceţi o scurtă pauză, cât și dacă vă gândiţi să plecaţi şi vreţi să faceţi acest lucru după o masă pe cinste. Aici, se strâng o mulţime de oameni, de la localnici, străini, profesori, arheologi sau studenţi.

În concluzie, este recomandat persoanelor de toate vârstele să vină la Adamclisi pentru a vedea atât Cetatea Tropaeum Traiani, cât şi construcţiile din apropierea acesteia. Trecutul lor încărcat de istorie, dar şi săpăturile arheologice realizate de-a lungul anilor îl fac un loc important atât pentru cei pasionaţi, cât şi pentru studenţi sau profesori.

Cetatea Tropaeum Traiani a fost ridicată în urma victoriilor lui Traian din războaiele daco-romane, marcând un punct de cotitură în istoria și cultura zonei. Acest complex monumental include nu doar cetatea propriu-zisă, ci și un impresionant monument triumfal, care stă mărturie despre măreția și puterea Romei antice. Aflată la aproximativ 65 de kilometri de Constanța, cetatea a fost un centru vital economic, politic și religios în antichitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.