ChatGPT (prescurtare de la “Generative Pre-trained Transformer”), lansat în noiembrie 2022 şi care face furori pe Internet acum, la începutul acestui an, se pare că este cel mai spectaculos program de Inteligență Artificială (IA/ AI) realizat vreodată.
Acest program IA poate crea poezii, cântece, poate scrie eseuri, poate răspunde pertinent, chiar exhaustiv, la orice întrebare, oricât de dificilă, din orice domeniu, îşi “aminteşte” dialogul cu interlocutorul, folosind întrebările și răspunsurile anterioare pentru a formula următoarele răspunsuri, poate fi folosit ca instrument personal pentru învățare și interacțiune etc. Răspunsurile sale sunt derivate din volume uriașe de informații de pe internet.
În mai puțin de două luni, GPT a devenit o parte esențială a fluxului de lucru şi pentru dezvoltatorii de software, pentru cercetători și alți profesioniști. În prima săptămână, a trecut de la zero, la milioane de utilizatori obișnuiți.
Cum funcţionează şi care este scopul ChatGPT?
GPT este un Chatbot (robot web, robot sau pur şi simplu “bot”) de Internet, o tehnologie dezvoltată de OpenAI, o companie de cercetare susţinută de Microsoft, cu sediul în San Francisco. La numai cinci zile de la lansare, ChatGPT a fost accesat de circa un milion de utilizatori. Scopul declarat al creatorilor GPT a fost/ este de a dezvolta un sistem de inteligență generală artificială „sigur și benefic”şi de a-i ajuta şi pe alții să facă acest lucru.
Chatbot-urile sunt de interes de ani de zile pentru companiile care caută modalități de a ajuta clienții să obțină informaţiile de care au nevoie, dar și pentru cercetătorii IA care încearcă să tranşeze Testul Turing, conceput în 1950, de matematicianul și informaticianul britanic Alan Turing, pentru a răspunde la întrebarea dacă pot sau vor ajunge computerele (care pot fi programate astfel încât să se comporte mai mult sau mai puțin asemănător oamenilor, acceptând întrebări formulate într-un limbaj natural, nu de programare) să gândească precum oamenii.
Aşadar, GPT face parte dintr-o nouă generație de sisteme AI care pot conversa, genera text la cerere, programa computere și chiar pot produce imagini și videoclipuri noi având ca suport ceea ce au învățat dintr-o vastă bază de date, de cărți digitale, scrieri online și alte medii virtuale.
Este disponibil gratuit (deocamdată) pentru oricine are o conexiune la Internet și este conceput pentru a fi ușor de utilizat. Funcționează (cel mai bine în limba engleză, dar şi în alte limbi) ca un dialog scris între sistemul AI și persoana care îi pune întrebări. Presa americană a transmis, în decembrie 2022, că în 2023 sunt şanse mari să fie lansată şi următoarea versiune a GPT, GPT-4.
Câteva exemple/ impresii ale utilizatorilor de GPT
Expertiza ChatGPT, programul lansat la finalul anului trecut, este vastă, iar capacitatea sa de a urmări o conversație este notabilă. Încă nu este atotștiutor sau suficient de inteligent pentru a face faţă chiar oricărei situaţii, dar poate fi creativ, iar răspunsurile sale au “autoritate”.
Cei care au utilizat deja ChatGPT spun că i-au cerut, de exemplu, să explice Legile lui Newton sau orice altă problemă de fizică, să scrie un eseu despre cauzele Războiului Civil America, un medic spune că a apelat la GPT, solicitându-i argumente pentru a convinge o companie de asigurări de sănătate să plătească pentru procedura unui pacient. Şi fiecare răspuns a venit în doar câteva secunde.
Un specialist în microbiologie a conceput un test cu zece întrebări, gradul de dificultate fiind ca pentru examenul final susţinut de studenţii la această specialitate şi ChatGPT a răspuns rapid şi fără greşeală.
Alţii i-au cerut să compună o melodie într-un anumit stil, să propună rime pentru anumite cuvinte sau să scrie o poezie pe o temă dată. I-au fost adresate chatbot-ului şi întrebări de felul: “Este mai uşor să obţii o întâlnire cu cineva fiind sensibil sau dur?”. GPT a răspuns: “Unii oameni pot găsi o persoană sensibilă ca fiind mai atractivă, în timp ce alții pot fi atrași de o persoană dură și asertivă. În general, a fi autentic în interacțiunile cu ceilalți este cea mai bună cale pentru a obține o întâlnire”. Dacă solicitantul a formulat vreo obiecţie sau şi-a dorit ceva şi mai “incitant”, răspunsurile au fost reformulate.
Care sunt limitele ChatGPT?
Când întrebarea adresată este clară, corect structurată, spune un specialist în Inteligenţa Artificială, răspunsul GPT va fi “bine articulat și va suna ca și cum ar fi venit de la un profesor de la Harvard”.
ChatGPT este conceput pentru a elimina cererile „nepotrivite”, pentru a avea un “comportament” în conformitate cu misiunea OpenAI – aceea de a se asigura că “inteligența generală artificială aduce beneficii întregii umanități”. Iar dacă întrebi GPT ce este interzis să întrebi, răspunsul va fi: “întrebări care sunt rasiste, sexiste, homofobe, transfobe sau discriminatorii sau pline de ură sau care fac referire la activităţi ilegale”.
Ocazional, aşa cum avertizează OpenAI, GPT poate genera unele informaţii incorecte (puţine), dar uimitor este că are şi capacitatea de a “recunoaşte” greşeala, de a o îndrepta, de a se autoevalua cu obiectivitate sau (mai rar) de a spune că nu ştie răspunsul.
De pildă, când cineva a întrebat cui aparţin anumite versuri (era vorba de un fragment dintr-o scriere a poetului american Wallace Stevens), GPT a răspuns: “Îmi pare rău, dar nu pot să navighez pe Internet sau să accesez informații externe dincolo de ceea ce am fost instruit”. Când i s-a cerut să interpreteze respectivele versuri, fără a mai identifica autorul, GPT a încercat un răspuns, cu precizarea că: “este greu de comentat fără mai mult context, este doar o interpretare posibilă”.
ChatGPT – o “Cutie a Pandorei” pentru inteligenţa şi creativitatea noastră, pentru viitorul educaţiei şi al joburilor?
ChatGPT oferă imense posibilităţi pentru orice, de la a fi un redutabil instrument de cercetare, până la rezolvarea temelor pentru şcoală de către elevi sau redactarea lucrărilor, proiectelor de către studenţi, specialisti etc.
Opiniile despre GPT sunt împărţite între entuziasm şi scepticism. Unii cred că este un instrument uimitor şi benefic şi pentru tineri şi pentru adulţi, şi pentru specialişti şi pentru cei care vor să se instruiască în domenii noi, pledând pentru beneficiile Inteligenței Artificiale, precum ChatGPT, care este un “instrument”, nu un “răufăcător”.
Pentru sceptici, Chatbot-ul este o adevărată “Cutie a Pandorei”, care, sub o aparenţă ademenitoare, poate ascunde consecinţe dramatice pentru capacitatea umană de a gândi, de a se dezvolta prin efort propriu.
Cei care au creat programul (şi altele similare) mărturiseau că scopul este acela de “a învăţa sistemele IA să vadă lumea așa cum o fac oamenii”, să devină mainstream, ţeluri extrem de ambiţioase, dar ale căror limite sunt greu de decelat.
Un profesor american, utilizând GPT, remarca faptul că acesta “scrie” mai bine (referindu-se la conţinut) decât majoritatea studenţilor, chiar la un nivel elevat, şi îşi exprima îngrijorarea că nu dezvoltă totusi abilități de gândire critică și de rezolvare a problemelor, care sunt esențiale pentru succesul academic și pe tot parcursul vieții, fapt ce ar putea conduce rapid la o “comoditate” intelectuală periculoasă, la diminuarea creativităţii şi a inteligenţei, la plagiat în masă.
GPT, joburile şi democraţia
Paul Krugman, un celebru economist american, câştigătorul Premiului Nobel pentru Ştiinţe Economice, într-un articol din decembrie 2022, afirma că GPT poate afecta cererea de specialişti în “cunoaştere”- medici, programatori, arhitecţi, ingineri, oameni de ştiinţă, designeri, cadre universitare etc., a căror misiune este “să gândească pentru a trăi”.
Tehnologia ChatGPT poate influenţa domeniul copywriting-ului, pentru că este in stare să scrie text pentru campanii de marketing, reclame și pentru rețele sociale, articole pe diverse teme, pentru pagini web care trebuie să ofere informaţii vizitatorilor. O companie sau o persoană ar putea cere ChatGPT, de exemplu, să scrie o postare pentru blog, de 1000 de cuvinte, despre productivitate și chiar să solicite titluri specifice, relevante, pentru postare.
ChatGPT poate adapta apoi sfaturile/ sugestiile pentru a se potrivi provocărilor specifice și sarcinilor zilnice cu care se confruntă programatorii. Acest lucru poate duce la un conținut mai personalizat și mai relevant, precum și la economisirea de timp și bani pentru afaceri sau pentru persoane individuale, eliminând nevoia de resurse umane.
Cu o astfel de tehnologie ar putea fi revoluţionat şi domeniul de asistență pentru clienți, oferind asistență eficientă și personalizată prin e-mailuri și mesaje, dându-le clienților senzația de a comunica cu o persoană reală, empatică, atentă la nevoile și preocupările lor specifice.
Un alt economist, Tyler Cowen, profesor universitar, a pus în discuţie şi efectele chatbot-ului asupra democraţiei, făcând referire la tentaţia folosirii unor texte automate pentru a perturba procesul decizional al unor reglementări.
Integrarea tehnologiei IA ar putea schimba fundamental şi firmele de consultanţă în afaceri (hiperdimensionate astăzi), deoarece poate oferi răspunsuri, sugestii, în timp real, folosind o bază de date cu clienții din trecut, pentru a oferi unui client actual experiența colectivă a mii de consultanți și date de la zeci de mii de afaceri. Şi exemplele ar putea fi nenumărate.
Răspunsurile Chatbot-ului referitoare la consecinţele utilizării lui
Când i s-a cerut chatbot-ului să răspundă singur la această întrebare – “Care sunt riscurile utilizării GPT în educaţie?” – răspunsul a fost un fel de avertisment ponderat: “Ca regulă generală, nu este adecvat să folosiți ChatGPT sau orice alt instrument de scriere automată pentru lucrările școlare, deoarece este considerat înșelăciune și nu este util pe termen lung”.
Chatbot-ul a mai fost întrebat de un ziarist cum poate face diferenţa cineva intre un text generat de Inteligenţa Artificială şi unul conceput de mintea umană, iar GPT-ul a răspuns: “Pentru a determina dacă ceva a fost scris de un om sau de o IA, puteți căuta absența experiențelor sau a emoțiilor personale, puteți verifica inconsecvența stilului de scriere și puteți urmări utilizarea cuvintelor de completare sau a frazelor repetitive. Acestea pot fi semne că textul a fost generat de o IA”.
Cert este că, la numai cinci săptămâni de la lansare, în unele şcoli din SUA, ChatGPT a fost interzis, pentru a se preveni “înşelăciunile” în procesul educaţional şi pentru că ridică deja întrebări dificile despre viitorul AI în educație, în industria tehnologiei și într-o serie de profesii.
GPT – o ameninţare pentru Google?
Mulţi cred că apariţia ChatGPT ar putea bulversa total căutarea pe Internet dominată, la momentul actual, de Google. Se pare însă că gigantul tehnologic reprezentat de acest motor de căutare lucrează de ani buni la o tehnologie similară cu “Generative Pre-trained Transformer” (GPL), dar este mai prudent în privinţa lansării acesteia.
Google a fost cel care a ajutat la promovarea modelelor de limbaj IA din ce în ce mai mari și mai performante, care ar putea fi „pre-antrenate” pe un corp larg de scrieri şi unele dintre aceste progrese sunt incluse deja în căutările Google. Pe de altă parte, nu există nicio îndoială că iterațiile succesive ale GPT – Generative Pre-trained Transformer – au un impact uriaş. Rămâne de văzut cum va evolua această competiţie în viitorul mai apropiat sau mai indepărtat.
În 2022, după ani de cercetare şi încercări, s-a mai ajuns şi la alte rezultate remarcabile în domeniul Inteligenţei Artificiale, precum AI Image Generator – un instrument capabil să convertească descrierile text (în limbaj natural) în imagini originale, în diverse variante, combinând concepte, stiluri (AI text-to-image), DALLE E 2, Stable Diffusion.
Cum va fi viitorul Inteligenţei Artificiale?
Chat GPT arată, fără îndoială, calea către viitorul nostru tehnologic, oferă cu mult mai multă informaţie decât o căutare pe Google sau Wikipedia sau o altă sursă, dar, cel puţin deocamdată, cea mai bună practică este verificarea informațiilor din sursele originale, înainte de a ne baza pe cele furnizate de Chatbot.
Poate că Chat GPT ne va putea scuti de multe eforturi (intelectuale, profesionale), poate va rezolva rapid sarcini pentru care mintea noastră, citind, înţelegând, comparând, făcând conexiuni, creând, ar avea nevoie de ore, zile, luni, ani. Poate va înlocui profesii, făcându-le învechite. Poate această Inteligentă Artificială va avea o ascensiune fulminantă sau se va estompa sau va lua o altă direcţie.
Într-o carte intitulată “Războiul inteligenţelor”, chirurgul francez Laurent Alexandre, un subtil observator şi analist al revoluţiei tehnologice, se întreba cum se va comporta creierul nostru în raport cu aceste tehnologii IA şi dacă Inteligenţa umană şi cea artificială vor putea fi doar complementare, fără a intra într-o competiţie nocivă. Se va limita sau se va interzice inteligenţa artificială pentru ca oamenii să rămână oameni?