Nu departe de gara din Alton, pe linia principala South–Western, se afla satul Chawton, un loc care incanta, atat prin istorie, cat si prin frumusetea peisajelor. Situat intr-un cadru natural, satul face parte din districtul Hampshire, unde ocupa un rol administrativ important in structura regionala. Satul este amplasat intr-o zona de campie joasa, cu drumuri care serpuiesc spre Hampshire Hanger in partea de est, iar in partea de vest, se regaseste un rau calcaros bine gestionat de localnici.

Chawton House
Chawton House

Istoria satului Chawton incepe acum 1000 de ani, odata cu consemnarea acestuia in Domesday, unde, pe o lista oficiala a regelui Eduward I, sunt enumerate taxele celor 33 de locuitori adulti, care erau condusi de catre Odo din Winchester, si, a caror principala preocupare era agricultura. Astazi, satul este format din 150 de locuinte, construite intr-un stil arhitectural autohton, specific secolului al XV-lea. Locuintele se incadreaza armonios in peisajul rural, atat prin similitudinea materialelor utilizate la construirea lor (caramida, tigla de argila si silexul), cat si prin faptul ca, la realizarea acestora, au fost respectate anumite bareme in ceea ce priveste proportiile.

Muzeul familiei Austen
Muzeul familiei Austen

O scurta calatorie pe strada principala din Chawton, ne conduce catre inima satului, mai cu seama, Chawton Cottage, locul unde Jane Austen a locuit. Astazi, casa a fost transformata in muzeul familiei Austen, si constituie o atractie turistica de interes national si international. Muzeul detine o colectie impresionanta de portrete ale familiei, manuscrise si o bilbioteca cu primele editii ale celor mai remarcabile romane ale autoarei. Spatiile interioare ale locuintei sunt simple, dar, totodata, de o eleganta rara, vizitatorii avand ocazia sa priveasca masa de lucru a autoarei, obiecte de vestimentatie si accesorii, sau, pot petrece timp in superba gradina a casei.

Citește și:  Ronsard - Australia: Orașe de vizitat
Biserica Saint Nicholas
Biserica Saint Nicholas

Astfel, nu vine ca o surpriza faptul ca celebra romanciera Jane Austen a ales satul drept refugiu al ultimilor opt ani din viata, perioada in care opera sa a ajuns la maturitate. De altfel, pentru aceasta, satul Chawton a constituit o sursa autentica de inspiratie. La mai putin de jumatate de mila de Chawton Cottage, se afla biserica Saint Nicholas, un loc absolut superb, in a carei curte sunt inmormantate mama si sora scriitoarei. Biserica dateaza din 1270, insa in anul 1871, un incendiu a distrus-o aproape in totalitate. Din fericire, majoritatea artefactelor au fost salvate, iar odata cu reconstruirea cladirii, acestea si-au reluat locul.

Pret de cateva minute, strada Winchester devine o masina a timpului, ce deruleaza imagini vii din secolele trecute,  unde mamele isi privesc grijuliu copiii de la geamurile inalte, aproape lipite de linia acoperisului, iar mirosul imbietor al lanurilor de lavanda pluteste peste freamatul satului. De departe, in verdele crud al ierbii, ghemotoace albe de blana se rostogolesc, asteptandu-si baciul pierdut in forfota ceainariei satului.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.