Cheile Albacului sunt considerate cele mai frumoase chei săpate de râul Arieş. Sunt cunoscute şi drept „Cheile Arieșului”, iar în trecut oamenii le numeau „Cheile de la Zugai”.
Cheile Albacului se află la graniţa dintre comunele Albac şi Scărişoara, pereţii lor însoţind drumul naţional care leagă judeţele Alba şi Bihor. Au fost declarate rezervaţie naturală, principalul scop fiind acela de a conserva habitatele naturale. Aria protejată se întinde pe 35 de hectare, iar lungimea cheilor propriu-zise măsoară 3,5 kilometri.
Râul Arieş este cel care a format Cheile Albacului, săpând în calcarele dolomitice şi în cuarţite. Cheile oferă un peisaj pitoresc deosebit, mai ales că, din loc în loc, din pereţii lor țâșnesc mici cursuri de apă, care se varsă în Arieş.
De asemenea, cheile impresionează şi prin faptul că spaţiul dintre pereţi este unul îngust, iar pereţii în sine ating înălţimi foarte mari. Din punct de vedere geologic, cheile sunt alcătuite din lapiezuri, cornişe, grohotişuri, arcade şi nişe.
Cheile Albacului au fost declarate rezervaţie naturală şi datorită peşterilor pe care le au. Piatra Sobei şi Piatra Târsei, masivele calcaroase din cadrul ariei protejate, sunt presărate cu caverne. De departe, cea mai frumoasă peşteră, şi cea mai lungă în acelaşi timp, este Peştera Huda Oarbă, însă deosebite sunt şi Avenul de la Trifon (de 72 de metri lungime), dar şi Peştera de la Calea Dudeşti (cu o lungime de 100 de metri).
Peştera Huda Orbului are o lungime de peste 600 de metri şi se află în Valea Vâlceaua. Se intră prin punctul denumit de localnici „Sub fata Călinesei”, peştera aflându-se la o altitudine de 1250 metri.
Aceasta a fost descoperită destul de recent, în anul 1962, şi a fost cercetată de mai mulţi speologi renumiţi ai României. Caverna este alcătuită dintr-o galerie largă, al cărei traseu este sinusoidal. Cei care intră să o exploreze sunt impresionaţi şi de cascada formată de pârâul care curge prin peşteră şi care formează o cascadă de opt metri.
Cheile Albacului merită vizitate de oricine se află în Apuseni, însă turiştii trebuie să fie conştienţi de faptul că trebuie să aibă un echipament corespunzător, mai ales dacă vor să exploreze şi peşterile, care nu au fost amenajate în scop turistic.
În timpul explorărilor, vizitatorii pot observa urmele lăsate de mineritul antic, activitate care a modelat peisajul și a influențat cultura locală de-a lungul secolelor.
Drumul național care traversează cheile leagă nu doar județele Alba și Bihor, ci și comunitățile, istoriile și tradițiile acestora, oferind călătorilor o perspectivă autentică asupra vieții în Apuseni.