Cheile Cibului se află în judeţul Alba, în satul cu acelaşi nume. Au fost declarate rezervaţie naturală în anul 1995, fiind incluse pe lista Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, în cea de-a patra categorie. Se află în Munţii Metaliferi, pe unul din afluenţii râului Mureş, şi anume bazinul Geoagiului.

Accesul în Cheile Cibului nu este deloc complicat. Dacă se vine dinspre Valea Ampoiului, există două posibilităţi, ambele de pe DN 74, ruta Zlatna – Almăşu Mare. Pe de-o parte, se poate merge de la Vârful Plaiului, prin satele Nadastie, Cib şi Cheile Cibului.

Pe de altă parte, se ajunge în apropierea Vârfului Breaza şi se coboară circa 7 kiometri de drum neasfaltat, până la intrarea în chei. Dacă turiştii vin dinspre Valea Mureşului, atunci ruta este E 60, care porneşte de lângă halta Goagiu şi continuă spre Goagiu Băi, Bozeș, Cheile Bâcâia şi Cheile Cibului.

Cheile au o lungime de 1,4 kilometri, iar rezervaţia se întinde pe 70 de hectare. Altitudinea variază între 500 şi 708 de metri, cheile fiind săpate de Cib, unul din afluenţii râului Goagiu. De altfel, afluenţii acestui râu au dat naştere la cinci sectoare. Cibul a săpat în calcare jurasice, adică prin Pleaşa Mare şi Pleaşa Ardeului, două culmi calcaroase.

În Cheile Cibului, se pot vedea şi marne, conglomerate şi gresii. Crestele sunt zimţate, iar pereţii cheilor prezintă din loc în loc peşteri, grohotişuri, hornuri şi râuri de pietre. Rupturile de pantă din albie dau naştere unor cascade, care fac relieful şi mai spectaculos.

Vegetaţia din chei este formată, în mare parte, din păduri de gorun, amestecate cu cireş sălbatic, mojdrean, cer şi sorb. Pereţii cheilor prezintă pajişti de stâncărie, printre plantele prezente numărându-se Melica ciliata, Asplenium ruta muraria sau Moehringia muscosa.

Turiştii care vor să stea mai mult timp în Cheile Cibului pot veni cu cortul. Ei se pot caza chiar în curţile localnicilor, dar şi în locul denumit „Piatra Mijlocie”, unde Asociaţia de Turism Montan „Cheile Cibului” a amenajat un loc special. Cu toate acestea, oamenii care vin cu cortul trebuie să fie foarte atenţi la viperele cu corn, mai ales că este probabil cea de-a doua zonă din ţară cu o populaţie mare de astfel de şerpi.

Situat în Munții Metaliferi, pe cursul Geoagiului, un afluent al râului Mureș, Cheile Cibului oferă peisaje spectaculoase, create de eroziunea milenară a apei asupra rocilor. Acest loc este un paradis pentru pasionații de geologie, dar și pentru cei care iubesc drumețiile, oferind trasee variate, de la cele ușoare la cele mai solicitante.

Zona este, de asemenea, o casă pentru o varietate de specii de faună și floră, unele dintre ele rare sau protejate. Drumeții pot întâlni specii de plante endemice și pot observa păsări și mamifere în habitatul lor natural, ceea ce face din Cheile Cibului un loc ideal pentru observații naturistice și fotografia de natură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.