Cheile Dumitresei se află în judeţul Cluj, pe teritoriul localităţii Măguri-Răcătău. Au fost săpate de pârâul Dumitreasa, a cărui apă a reuşit să formeze un sector de chei spectaculoase şi sălbatice în ultima sa porţiune.
Pârâul Dumitreasa are un curs domol în această zonă şi însoţeşte un drum forestier, până când se varsă în Someșul Rece. Cheile Dumitresei au fost declarate rezervaţie naturală în anul 1994, când Clubul de Cicloturism „Napoca” şi-a dat seama de potenţialul pe care le au.
Interesul pentru această arie protejată este unul judeţean şi singura activitate permisă în ea este vizitarea. Aşadar, aici nu se poate campa şi nu se poate face focul, iar cei care încalcă regulile se pot trezi cu nişte amenzi usturătoare.
Cheile Dumitresei sunt importante şi din punct de vedere peisagistic, cei care le vizitează rămânând impresionaţi de ceea ce a creat natura în acest loc. Mai mult, turiştii se pot urca pe unul din versanţi, adică pe cel stâng, pentru că există o potecă de mici dimensiuni. Odată urcaţi pe versant, oamenii se află deasupra cursului pârâului, al cărui debit este mărit. Apa formează câteva cascade deosebite, care completează peisajul.
Cheile Dumitresei au în amonte un lac micuţ, iar apa din el deviază în subteran, ceea ce face ca debitul în chei să scadă. Astfel, turiştii care străbat cheile pot merge pe firul pârâului, fără a se teme că se udă sau că nu le pot traversa.
Totodată, turiştii dornici să vadă cheile o pot face într-un mod organizat, adică pe un traseu marcat: se pleacă de la defileul Someșului Rece şi apoi se merge pe drumul forestier sau se merge pe Valea Dumitresei, până la cabanele Dumitreasa şi La Popi.
Fauna locală este de asemenea diversă, oferind oportunități unice pentru observarea unor specii de animale care trăiesc în acest habitat natural protejat.
Cheile sunt, de asemenea, un loc plin de legende și istorie, unde fiecare rocă și cotlon pare să spună o poveste veche de secole, legată de istoria și cultura zonei Măguri-Răcătău.