Cheile Galbenei se găsesc în cadrul Parcului Natural Apuseni şi sunt văzute drept unele din cele mai frumoase chei, care impresionează prin sălbăticie. Cheile sunt dispuse în zona Padiş, judeţul Bihor.

Cheile Galbenei
Cheile Galbenei

Cheile au fost săpate în Valea Galbenă, pe unde trec cele mai multe cursuri de apă ce vin din Bazinul Padeş şi se duc spre Depresiunea Beiuş. Valea este plină de chei, însă cele care ies cel mai mult în evidenţă sunt Cheile Galbenului. Pereţii săi verticali ajung la înălţimi spectaculoase, de câteva sute de metri, fiind o zonă preferată de cei care iubesc escalada şi alpinismul. Cu toate acestea, cheile fac parte dintr-un traseu turistic nu chiar uşor – nu se recomandă parcurgerea lui decât de cei care sunt echipaţi potrivit şi numai în sezonul cald, când vremea este bună. Mare parte din el este însoţit de lanţuri şi cabluri, menite să ajute turiştii să treacă mai uşor peste obstacole.

Cheile Galbenei sunt pline de jgheaburi care nu permit accesul, dar şi de marmite. O atracţie din cadrul cheilor este Izbucul Galbenei (sau Izbucul Galbenă). Acesta vine din Cetăţile Ponorului şi poate fi, cu uşurinţă, confundat cu un mic lac – însă, la un moment dat, din stâncă, ţâşneşte o apă cu o culoare interesantă, verde-albăstruie. Apa are în jur de şapte metri şi completează traseul special din aceste chei.

Cascada Evantai
Cascada Evantai

Unul dintre cele mai incredibile locuri din chei este punctul în care apa râului ce străbate cheile intră, cu rapiziciune, într-un tunel care are în jur de 100 de metri. Apa face ca accesul să fie unul îngreunat, puţini fiind cei care se încumetă să intre. Finalul tunelului este reprezentat de Cascada Evantai, unul dintre cele două locuri celebre din chei. Cascada Evantai şi-a primit numele de la faptul că apa se revarsă sub forma unui astfel de obiect. Spectacolul oferit de ea este uimitor, deoarece căderea apei ajunge şi la zece metri. Atunci când debitul apei creşte, cascada se împarte în două braţe, fiind şi mai frumoasă. Ea poate fi privită şi de sus, de la o înălţime de 200 de metri, din două puncte marcate.

cheile-galbenei.jpg

Cei care ajung în Cheile Galbenului au posibilitatea de a vizita şi alte locuri deosebite din cadrul Parcului Natural Apuseni, cum ar fi Peştera Urşilor, Peştera Scărişoara sau Cetăţile Ponorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.