Cheile Jietului se află în judeţul Hunedoara, pe teritoriul administrativ al localităţii Petrila şi sunt unele dintre cele mai frumoase chei din această zonă. Au fost declarate rezervaţie naturală, iar accesul este posibil de pe DN 7A, care leagă localităţile Petroşani şi Voineasa, respectiv judeţele Hunedoara şi Vâlcea.
Aria protejată în care sunt incluse Cheile Jietului se întinde pe zece hectare şi este o rezervaţie naturală importantă în special din punct de vedere peisagistic. Această importanță se datorează versanţilor abrupţi ai Munţilor Parâng, cheile înguste fiind esenţiale pentru turism atât vara, cât şi iarna.
De asemenea, aceste chei au rămas printre puţinele chei din România în care mai există peşteri ce nu au fost încă explorate, precum şi trasee montane pe care nu a călcat niciun om.
Cheile Jietului reprezintă o zonă foarte liniştită, ceea ce îi face pe turişti să vină în număr mare aici, pentru a scăpa de aglomeraţia şi zgomotul din oraşe. În plus, sălbăticia lor oferă posibilitatea explorării unor zone misterioase, în care rar te mai întâlneşti cu alte fiinţe. Cheile oferă posibilitatea practicării unor sporturi mai puţin întâlnite în ţara noastră, cum ar fi rafting-ul.
Alpiniştii găsesc în Cheile Jietului o zonă perfectă pentru practicarea sportului preferat. Gheţarii sălbatici pot fi escaladaţi atât de cei mai pricepuţi, cât şi de cei mai puţin pricepuţi. Ba mai mult, salvamontiştii din Petroşani încearcă din răsputeri să pună bazele unei şcoli de alpinism, pentru că sunt conştienţi de faptul că în chei există potenţial, însă, deocamdată, nimeni nu profită de el. Cu siguranţă, școala ar avea success, pentru că sunt mulţi cei care doresc să înveţe să se caţere vara pe stânci şi iarna pe gheţari.
Totodată, în Cheile Jietului se organizează drumeţii pentru cercetaşi. Aceştia se adună din judeţele Hunedoara, Gorj şi Vâlcea, iar aproape la fiecare sfârşit de săptămână se avântă într-o drumeţie în chei şi în Parâng. Traseele lor sunt marcate, astfel că fiecare iubitor de drumeţie le poate folosi fără grijă.
Cu toate acestea, Cheile Jietului, deşi sunt declarate arie protejată, au de suferit din cauza localnicilor, care defrişează cu neruşinare şi iau pietre din albia râului, pentru a le folosi în construcţii.
Deşi sunt conştiente de acest lucru, autorităţile spun că nu pot face nimic, pentru că nu există suficienţi oameni care să păzească aria şi care să-i surprindă pe oameni asupra faptului. Mai mult, unele autorităţi spun că aceste activităţi se produc în mod controlat, însă nu-şi dau seama de efectele provocate.
Cheile Jietului sunt apreciate pentru traseele lor montane care oferă acces la peisaje de neuitat, fie că e vorba de drumeții estivale sau explorări înzăpezite iarna.
În plus, versanții stâncoși și peșterile ascunse adăugă un nivel de mister și aventură, atrăgând exploratori și speologi din toată țara.