Cheile Madei se găsesc în judeţul Hunedoara, sub administraţia comunei Balsa. Au fost declarate rezervaţie naturală de tip mixt, având o deosebită importanță din punct de vedere peisagistic, floristic şi speologic.

Cheile sunt situate în sud-estul Munţilor Metaliferi, la aproximativ 25 de kilometri de Orăştie. Au o lungime de 2,4 kilometri şi ocupă zece hectare, fiind străbătute de Valea Balsei. De altfel, apele acestei văi au fost şi cele care le-au format – acestea au reuşit să sape într-unul din versanţii Plesei Mari, dând naştere unei zone cu adevărat spectaculoase.

Cheile Madei se caracterizează printr-un relief carstic, format, în mare parte, din doline. În versantul stâng, se găseşte Vârful Dosu care are 684 de metri şi de pe care se pot vedea Munţii Metaliferi.

Vârful drept este mai deosebit, în sensul că localnicii spun că forma sa seamănă cu un amfiteatru. În plus, are câteva grote sau “căsoaie”, cum le spun cei din acest loc, care atrag turiştii. De asemenea, sub aceste grote există un mic izbuc, care nu îngheaţă niciodată iarna, deşi în timpul verii apa este foarte rece.

Cheile Madei au fost incluse într-o rezervaţie naturală începând cu anul 1979. Ele protejează o serie de specii de fluture, cum ar fi Euphydryas aurinia aurinia, Colias Chrysotheme, Colias myrmidone şi Prodotis stolida. De asemenea, se poate întâlni şi vipera cu corn, specie ocrotită de lege. În ceea ce priveşte flora, sunt întâlnite câteva specii de plante rare, dar şi endemice. Printre ele, se numără laleaua pestriţă, jaleşul sau Allium flavum.

Şi din punct de vedere speologic, rezervaţia este una importantă: pe unul dintre pereţi există o peşteră, cunoscută sub numele de Peştera Zidită, care era folosită ca refugiu de locuitori. Aceasta are o lungime de 545 de metri şi se remarcă prin stalagmitele şi stalactitele de dimensiuni mari, dar şi prin colonia de lilieci, care cuprinde foarte multe exemplare.

Accesul în Cheile Madei este unul uşor, însă turiştii trebuie să ştie că el se îngreunează atunci când debitul râului creşte. Cei care ajung aici pot campa în locurile special amenajate, iar pasionaţii de alpinism și escaladă sportivă îşi pot petrece timpul pe traseele create de alpiniştii profesionişti.

Pereţii sunt plini de fețe căzute, fețe verticale şi fețe supralombate, iar calcarul lor reprezintă o suprafaţă cu o aderență perfectă. Traseele au fost concepute astfel încât şi cei amatori şi cei experimentaţi să le poată folosi, în funcţie de gradul de dificultate cu care sunt obişnuiţi.

Pentru iubitorii de istorie și mister, Cheile Madei oferă și o incursiune în trecutul cultural al zonei. Se spune că pe aceste meleaguri au umblat daci și romani, iar legendele locale vorbesc despre comori ascunse și evenimente istorice neregistrate oficial. Aceste povești adaugă un plus de mister și atracție pentru exploratorii amatori de legendă și istorie.

Nu în ultimul rând, Cheile Madei sunt un loc ideal pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, alpinism și speologie. Traseele de drumeție sunt bine marcate și oferă panorame spectaculoase ale canionului și împrejurimilor, făcând din fiecare vizită o aventură memorabilă. Cu toate acestea, este esențial ca vizitatorii să respecte regulile de conservare pentru a proteja acest patrimoniu natural pentru generațiile viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.