Cheile Madei se găsesc în judeţul Hunedoara, sub administraţia comunei Balsa. Au fost declarate rezervaţie naturală de tip mixt, având o deosebită importanță din punct de vedere peisagistic, floristic şi speologic.

Cheile sunt situate în sud-estul Munţilor Metaliferi, la aproximativ 25 de kilometri de Orăştie. Au o lungime de 2,4 kilometri şi ocupă zece hectare, fiind străbătute de Valea Balsei. De altfel, apele acestei văi au fost şi cele care le-au format – acestea au reuşit să sape într-unul din versanţii Plesei Mari, dând naştere unei zone cu adevărat spectaculoase.

Cheile Madei se caracterizează printr-un relief carstic, format, în mare parte, din doline. În versantul stâng, se găseşte Vârful Dosu care are 684 de metri şi de pe care se pot vedea Munţii Metaliferi. Vârful drept este mai deosebit, în sensul că localnicii spun că forma sa seamănă cu un amfiteatru. În plus, are câteva grote sau “căsoaie”, cum le spun cei din acest loc, care atrag turiştii. De asemenea, sub aceste grote există un mic izbuc, care nu îngheaţă niciodată iarna, deşi în timpul verii apa este foarte rece.

cheile-madei.jpg

Cheile Madei au fost incluse într-o rezervaţie naturală începând cu anul 1979. Ele protejează o serie de specii de fluture, cum ar fi Euphydryas aurinia aurinia, Colias Chrysotheme, Colias myrmidone şi Prodotis stolida. De asemenea, se poate întâlni şi vipera cu corn, specie ocrotită de lege. În ceea ce priveşte flora, sunt întâlnite câteva specii de plante rare, dar şi endemice. Printre ele, se numără laleaua pestriţă, jaleşul sau Allium flavum.

Citește și:  Biserica ortodoxă din Teiuș: un simbol al comunității

Şi din punct de vedere speologic, rezervaţia este una importantă: pe unul dintre pereţi există o peşteră, cunoscută sub numele de Peştera Zidită, care era folosită ca refugiu de locuitori. Aceasta are o lungime de 545 de metri şi se remarcă prin stalagmitele şi stalactitele de dimensiuni mari, dar şi prin colonia de lilieci, care cuprinde foarte multe exemplare.

Accesul în Cheile Madei este unul uşor, însă turiştii trebuie să ştie că el se îngreunează atunci când debitul râului creşte. Cei care ajung aici pot campa în locurile special amenajate, iar pasionaţii de alpinism și escaladă sportivă îşi pot petrece timpul pe traseele create de alpiniştii profesionişti. Pereţii sunt plini de fețe căzute, fețe verticale şi fețe supralombate, iar calcarul lor reprezintă o suprafaţă cu o aderență perfectă. Traseele au fost concepute astfel încât şi cei amatori şi cei experimentaţi să le poată folosi, în funcţie de gradul de dificultate cu care sunt obişnuiţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.