Cheile Minișului se află în Munţii Aninei şi sunt incluse în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beușnița, fără a fi declarate rezervaţie naturală. Din punct de vedere administrativ, cheile se află între Anina şi Bozovici, accesul la ele făcându-se din prima localitate.

Cheile Minișului sunt foarte accesibile, mai ales că sunt străbătute de un drum naţional, şi anume 57B. Au o lungime de 14 kilometri şi sunt împărţite în trei sectoare – Cheile Minișului, Cheile Poneascăi şi Cheile Bigarului. Cheile au fost formate de râul Miniș care are o lungime de 37 de kilometri şi care izvorăşte din inima Munţilor Aninei, fiind cel mai important afluent al râului Nera.

cheile-minisului.jpg

Importanța Cheilor Minișului a crescut datorită numeroaselor obiective turistice care se află aici. Iubitorii de speologie au posibilitatea de a explora foarte multe peşteri, printre cele mai cunoscute fiind Peştera Hoţilor, Peştera cu Aburi, Peştera Ponor-Plopa, Peştera cu Oase şi Peştera Buhui. În Peştera cu Oase au fost găsite oasele unui om preistoric (de unde şi numele), iar Peştera Buhui este a doua cea mai lungă peşteră din Munţii Banatului, având o lungime de 3.217 metri.

Tot aici, se pot vedea Lacul Buhui şi lacul de pe Valea Minișului. Lacul Buhui este primul lac artificial de pe teritoriul României, datând din anul 1904. A fost făcut prin bararea câtorva galerii din peştera Buhui. Lacul de pe Valea Minișului este potrivit pentru cei care vor să pescuiască sau, pur şi simplu, să se relaxeze şi să se bucure de natură.

Cascada Bigar
Cascada Bigar

Lângă lac se află Cabana Cerbu, dar şi o tabără pentru copii. Însă poate cele mai impresionante obiective din cadrul Cheilor Minișului sunt Izbucul şi Cascada Bigar, o dovadă vie a cât de minunată poate fi natura. Aceste două obiective au fost declarate rezervaţie naturală.

Cheile Minișului îşi uimeşte vizitatorii prin peisajul sălbatic, dar şi prin marmitele care au fost formate de vârtejuri. Cei care ajung aici nu se vor plictisi, fie că aleg să facă mici drumeţii sau doar să stea să privească natura în toată splendoarea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.