Cheile Moara Dracului se află în Masivul Rarău, chiar în versantul nord-estic. Din punct de vedere administrativ, ele aparţin de Câmpulung Moldovenesc, fiind situate la aproximativ 10 kilometri de centrul localităţii.

Cheile Moara Dracului au fost incluse într-o rezervaţie naturală şi sunt considerate cele mai frumoase şi cele mai bine conservate astfel de forme din această zonă. Mai mult, au fost declarate monument al naturii.

Accesul la ele se face de pe drumul care leagă Câmpulung Moldovenesc de Suceava, undeva pe acesta cotindu-se pe un drum pietruit. Acesta însoţeşte Pârâul Caselor şi apoi Moara Dracului, iar după cinci kilometri se poate vedea intrarea în chei. Traseul de aici este marcat cu cruce roşie şi duce până Cabana Rarău.

Suprafaţa ocupată de Cheile Moara Dracului este de zece hectare, iar lungimea pe care o ating este de circa 60-70 de metri, având o lăţime de 4-5 metri. Pereţii sunt în mare parte verticali, însă se pot vedea şi pereţi în surplombe, precum şi câteva scobituri de marmite, care seamănă cu galeriile de peşteră, însă care au tavanele prăbuşite.

Cheile Moara Dracului au fost săpate de pârâul cu acelaşi nume şi au fost supuse unui proces asemănător celui în care dolomitele calcaroase intră în contact cu apă curgătoare. Aşadar, ele nu sunt rezultatul numai a eroziunii mecanice, ci asupra lor a intervenit şi dizolvarea. Mai mult, apa a acţionat pe plan vertical, acesta fiind motivul pentru care valea este adâncă şi îngustă.

Rezervaţia de la Cheile Moara Dracului este una geologică şi morfologică, fiind importantă şi din punct de vedere floristic şi faunistic. Mamiferele sunt cele mai numeroase, fiind reprezentate prin vulpe, cerb carpatin, jder, râs şi lup.

Fauna este alcătuită din tisă, floare de colţ, usturoi sălbatic, clopoţei şi urecheleniță. Multe dintre speciile de aici, atât de plante, cât şi de animale, sunt ocrotite prin lege, aşa că nu e de mirare de ce zonă prezintă un interes ştiinţific mare.

De-a lungul anilor, Cheile Moara Dracului s-au format prin eroziunea apelor care au sculptat în calcar formațiuni impresionante, creând un canion adânc și îngust, accesibil doar pe anumite trasee montane. Aceste trasee oferă vizitatorilor șansa de a explora adâncurile cheilor, fiecare pas dezvăluind noi minuni ale naturii.

Pe lângă frumusețea naturală, Cheile Moara Dracului sunt încărcate de istorie și legende. Se spune că numele lor provine de la un morar care a făcut un pact cu diavolul pentru a-și proteja moara de inundații, un mit care adaugă un strat de mister acestui loc deja impresionant. Atractia principală rămâne însă peisajul: stânci abrupte, păduri dense și sunetul constant al apei care curge, toate contribuie la atmosfera unică a cheilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.