Cheile Ocolișelului se găsesc în Masivul Muntele Mare, reprezentând primul sector de chei din sud-estul acestuia. Din punct de vedere administrativ, aparţin de comuna Iara, judeţul Cluj.

Pentru a ajunge la ele, turiştii trebuie să urmeze drumul care leagă Turda de Câmpeni, iar la confluența Arieșului cu Ocolișelul să o ia spre Ocolișel, drumul având o lungime de şase kilometri. După încă patru kilometri, se intră în chei.

Chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase ca alte chei din Muntele Mare, cum ar fi Cheile Runcului, Cheile Ocolișelului impresionează şi ele prin peisajul sălbatic. Nu sunt deloc lungi, ci au în jur de 620 de metri. Sunt situate pe valea Ocolișelului şi au fost săpate de apa râului cu acelaşi nume. Acţiunea apei a fost mai mică decât în celelalte chei, acesta fiind motivul pentru care pereţii lor nu sunt foarte adânci şi nu prezintă urme mari de modelare. Calcarele au, mai degrabă, forma unor benzi chiar înguste, ele dând naştere versanţilor împăduriţi, caracterizați prin grohotişuri şi mai puţin prin verticalitate.

Citește și:  Colegiul Tehnic din Aiud: pionierat în educația tehnică

Cheile Ocolișelului impresionează şi prin faptul că nu există poteci care să le străbată şi tocmai de aceea este recomandată vizitarea lor doar de persoanele care sunt echipate corespunzător, pentru că în unele locuri trebuie să sară, efectiv, pe pietrele întâlnite în drum. Versantul stâng se remarcă prin morfologia întâlnită în abrupturile carstificate. Tot pe acest versant se găseşte poate cea mai interesantă formaţiune care a fost denumită “Cetatea” – este, de fapt, un pinten stâncos. Pe de altă parte, versantul drept al Cheilor Ocolișelului este mai abrupt, însă oferă o privelişte foarte frumoasă asupra reliefului din estul Masivului Muntele Mare.

cheile-ocoliselului.jpg

Turiştii care vor să viziteze Cheile Ocolișelului şi vor să o facă parcurgând un traseu turistic, pot ajunge în această zonă pe valea Arieșului, pe valea Vadului sau de pe Muntele Boinic. Din staţiunea Muntele Băișorii, traseul durează în jur de 3-4 ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.