Cheile Poșăgii sau Cheile Poșegii sunt o arie protejată, din estul Muntelui Mare, care face parte din complexul Vlădeasa – Muntele Mare. Cheile sunt situate lângă localitatea Poşaga de Jos, pe cursul pârâului Poşaga.

Accesul la ele se face pe DN 75 care leagă localităţile Turda şi Câmpeni. Drumul propriu-zis spre Cheile Poșăgii porneşte din Poşaga de Jos şi continuă pe lângă Mănăstirea Poşaga. Mulţi turişti se opresc lângă mănăstire, pentru că aici se află un izbuc despre a cărui apă se spune că este tămăduitoare. Cheile au fost declarate rezervaţie naturală de tip mixt, fiind incluse în categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Cheile Poșăgii au o suprafaţă totală de 10 hectare şi are forme carstice specifice unui relief calcaros, adică abrupturi, ogase prăpăstioase, turnuri şi creşte. A fost declarată rezervaţie naturală şi datorită florei, pentru că adăposteşte specii de plante rare, unele dintre ele fiind unice în Europa şi poate chiar în întreaga lume.

Pârâul Poşaga este cel care a format Cheile Poșăgii şi tot el este cel care le străbate pe o distanţă de 400 de metri. De asemenea, la intrarea în chei, în stânga lor, există un afluent care are un curs temporar şi care este dispus pe 700 de metri. Cheile se întind pe câţiva kilometri, iar pereţii lor verticali sunt impresionanţi, lăsând, de multe ori, impresia că se unesc cu cerul.

Cei care vizitează Cheile Poșăgii şi Mănăstirea Poşaga îşi pot continua excursia cu vizite la cariera de cristale de calcite sau la unele dintre cele mai frumoase şi mai importante peşteri din Munţii Trascău, şi anume Peştera Poarta Zmeilor sau Peştera Huda lui Papară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.