Cheile Runcului reprezintă una din ariile protejate din România, de interes naţional, fiind situate în nordul judeţului Alba. Cheile sunt o rezervaţie naturală mixtă, întinzându-se pe teritoriul administrativ al comunei Ocoliş, mai exact, între satele Runc şi Lunca Largă.

Cei care vor să ajungă la Cheile Runcului trebuie să o ia pe DN 75, drumul care leagă Turda de Câmpeni. Acesta trebuie urmat până la confluența Pârâului Ocolişului cu râul Arieșul şi apoi trebuie urmat un drum comunal, care străbate Valea Ocolişului. Cheile sunt situate în estul Muntelui Mare, chiar pe cursul Pârâului Ocolişului. Altitudinea variază între 500 de metri şi 982 de metri.

Cheile reprezintă o rezervaţie naturală deosebită, care impresionează prin relieful pitoresc, alcătuit din creste, abrupturi, turnuri şi tancuri. Cheile Runcului sunt numite “opera Văii Runculului”, adunându-şi apele cu ajutorul afluenţilor Jgheburoasa, Belioara şi Tisa. Deşi au o lungime ce depăşeşte cu puţin un kilometru, aceste chei sunt văzute ca fiind cele mai spectaculoase ale crestei calcaroase Vulturese. Acest lucru se datorează dezvoltării pe verticală, pereţii depăşind în unele locuri 450 de metri.

Citește și:  Liceul N. Basarab din Oltenita : Obiective turistice Călăraşi

cheile-runcului.jpg

Cheile Runcului ies în evidenţă şi prin diversitatea morfologiei, care poate fi observată chiar de la intrare. Apa care taie drumul este şi ea scoasă în evidenţă de către faţada albă a calcarelor. Se găsesc puţine peşteri în aceste chei, având în vedere lungimea lor mică, iar cea mai cunoscută este peştera Runcului, a cărei lungime este de aproximativ 380 de metri.

Cheile Runcului au o suprafaţă totală de 20 de hectare, iar cea mai mare parte aparţine statului, mai precis Ocolului Silvic, fiind încadrat ca teren forestier, dar şi ca teren neproductiv. Cealaltă parte care nu aparţine statului reprezintă un domeniu particular, fiind folosit în scop agricol şi împărţit în pajişti, fâneţe, păşuni şi teren cultivat.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.