Cheile Runcului reprezintă una din ariile protejate din România, de interes naţional, fiind situate în nordul judeţului Alba. Cheile sunt o rezervaţie naturală mixtă, întinzându-se pe teritoriul administrativ al comunei Ocoliş, mai exact, între satele Runc şi Lunca Largă.

Cei care vor să ajungă la Cheile Runcului trebuie să o ia pe DN 75, drumul care leagă Turda de Câmpeni. Acesta trebuie urmat până la confluența Pârâului Ocolişului cu râul Arieșul şi apoi trebuie urmat un drum comunal, care străbate Valea Ocolişului. Cheile sunt situate în estul Muntelui Mare, chiar pe cursul Pârâului Ocolişului. Altitudinea variază între 500 de metri şi 982 de metri.

Cheile reprezintă o rezervaţie naturală deosebită, care impresionează prin relieful pitoresc, alcătuit din creste, abrupturi, turnuri şi tancuri. Cheile Runcului sunt numite “opera Văii Runculului”, adunându-şi apele cu ajutorul afluenţilor Jgheburoasa, Belioara şi Tisa.

Deşi au o lungime ce depăşeşte cu puţin un kilometru, aceste chei sunt văzute ca fiind cele mai spectaculoase ale crestei calcaroase Vulturese. Acest lucru se datorează dezvoltării pe verticală, pereţii depăşind în unele locuri 450 de metri.

Cheile Runcului ies în evidenţă şi prin diversitatea morfologiei, care poate fi observată chiar de la intrare. Apa care taie drumul este şi ea scoasă în evidenţă de către faţada albă a calcarelor. Se găsesc puţine peşteri în aceste chei, având în vedere lungimea lor mică, iar cea mai cunoscută este peştera Runcului, a cărei lungime este de aproximativ 380 de metri.

Cheile Runcului au o suprafaţă totală de 20 de hectare, iar cea mai mare parte aparţine statului, mai precis Ocolului Silvic, fiind încadrat ca teren forestier, dar şi ca teren neproductiv. Cealaltă parte care nu aparţine statului reprezintă un domeniu particular, fiind folosit în scop agricol şi împărţit în pajişti, fâneţe, păşuni şi teren cultivat.

Traseele marcate prin Cheile Runcului oferă acces la numeroase puncte de observare, de unde se pot admira canioanele adânci și versanții împăduriți. De-a lungul acestor trasee, vizitatorii pot descoperi și diverse specii de floră rară, precum și fauna specifică zonei montane, inclusiv păsări protejate și mamifere mici. Fiecare anotimp își lasă amprenta asupra cheilor, oferind un spectacol de culori și sunete care transformă fiecare vizită într-o experiență unică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.