Cheile Șugăului sunt o arie protejată din judeţul Neamţ, făcând parte din rezervaţia naturală Cheile Șugăului – Munticelu. Cheile se află chiar la intrarea în Cheile Bicazului, la aproximativ opt kilometri de Lacul Roşu.

Cheile Șugăului au fost săpate de pârâul cu acelaşi nume, pe linie transversală, chiar în masa de calcare a Masivului Munticelu. Zona stâncoasă este foarte frumoasă şi nu e de mirare că mulţi turişti aleg să vină aici. Cheile se întind pe 350 de metri şi, chiar dacă sunt mai scurte ca alte chei din România, sunt spectaculoase prin cascadele care se formează.

Cheile Sugaului
Cheile Sugaului

Pereţii verticali ai Cheilor Șugăului ating înălţimea de 50 de metri şi formează un culoar foarte îngust, de doar 3-4 metri. Patrimoniul natural al cheilor i-a făcut pe specialişti să le numească monument al naturii – pe lângă peisajul spectaculos, cheile se remarcă prin câteva specii de plante endemice, dar şi prin calcare fosilifere, izvoare petrifiante şi reliefuri endocarstice şi exocarstice.

Cheile Șugăului reprezintă un loc propice pentru organizarea unor activităţi diverse, de la cele în scop ştiinţific până la alpinism sau speologie. Cei care ajung aici pot vizita două peşteri interesante, şi anume Peştera Munticelul şi Peştera Izvorul Șugăului:

Peştera Munticelul (sau Peştera Ghiocelul) are doar 150 de metri, însă sala principală este cea care atrage atenţia, datorită morfologiei ei. Atunci când peştera a fost descoperită, stalagmitele din ea aveau cea mai mare densitate din toată ţara. În partea sudică a cavernei, s-a format un lac de mici dimensiuni, însă ce este cel mai interesant este faptul că au fost descoperite oasele unui urs de peşteră – un femur este încrustat într-o stalagmită.

cheile-sugaului.jpg

Peştera Izvorul Șugăului nu impresionează nici ea prin dimensiuni, însă atrage atenţia prin faptul că a apărut într-o zonă de izvoare petrifiante, dezvoltându-se în travertin. Mai mult, apele care se scurg depun în continuare carbonat de calciu.

Cheile Șugăului sunt o zonă cu adevărat frumoasă şi formează, alături de Masivul Munticelu, un sit natural spectaculos. Dacă, în prezent, interesul este unul comunitar, în curând, va deveni unul naţional, zona urmând a fi protejată conform normelor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.