Amplasate în vecinătatea satului Vaidei din comuna Stănciuleşti, judeţul Gorj, Cheile Şuşiţei au o lungime de circa 2 kilometri şi se întind în partea de sud a Munţilor Vulcan, fiind un areal natural protejat.
Acestea au fost formate de râul Şuşiţa sau Şuşiţa Verde, care îşi trage izvoarele de sub Vârful Straja (1869 de metri). Cheile sunt săpate în şisturi cristaline, granite şi calcare, iar de-a lungul lor pot fi admirate forme spectaculoase, turnuri, hornuri, goluri subterane, dar şi repezişuri şi cascade pe râul Şuşiţa, printre care Cascada Vaidei.
Lăţimea cheilor este de 30-50 de metri în sectorul de şisturi şi granite, ajungând la 150-200 de metri în partea străbătută în calcare. Accesul la chei se face de pe DN 66 Târgu Jiu – Turcineşti – Vaidei – Cheile Şuşiţei. Printre atracţiile zonei, se mai numără Cheile Ţuţuroiului şi Pietrele lui Dan.
Formate de râul Șușița sau Șușița Verde, cu izvoarele sub Vârful Straja, Cheile Șușiței sunt săpate în șisturi cristaline, granite și calcare. De-a lungul acestor chei, vizitatorii pot admira turnuri stâncoase, hornuri și goluri subterane, oferind o experiență vizuală memorabilă și multe oportunități pentru fotografii și drumeții.
Pe lângă formațiunile stâncoase, Cheile Șușiței sunt cunoscute și pentru repezișurile și cascadele spectaculoase pe râul Șușița, printre care Cascada Vaidei se distinge ca un punct de atracție major. Aceste caracteristici naturale nu doar că adaugă la frumusețea zonei, dar și la valoarea ecologică și turistică, atrăgând pasionați de natură și aventură din întreaga țară.