Cheile Tatarului din DambovitaCheile Tatarului din Dambovita se afla in Muntii Bucegi, intrarea in ele facandu-se dupa Lacul Bolboci. Se afla chiar intre Barajul Bolboci si Pestera Ialomitei si au fost declarate rezervatie naturala in anul 1970.

Cheile Tatarului
Cheile Tatarului

Este o rezervatie naturala de tip geologic si panteologic, iar accesul pana la ea se face ori de pe drumul inspre Pestera Ialomitei, care poate fi parcurs cu masina, desi nu este asfaltat. O alta varianta este traseul marcat de la cabana Padina. Aria protejata ocupa o suprafata de 0,5 hectare si se caracterizeaza prin doline, lapiezuri, pesteri, fauna salbatica si flora cu specii rare.

Cheile Tatarului au fost declarate si monument al naturii, iar sectorul considerat a fi cel mai frumos este Tatarul Mare. Cheile au fost sapate de raul Ialomita, care, in dreptul acestui sector ce se intinde pe 300 de metri, a reusit sa dea nastere unor versanti abrupti spectaculosi. Cheile au aparut din calcarele Muntilor Tatarului.

Citește și:  Băile romane – Construcții magnifice care au dus la importante inovații arhitecturale

Mai mult, pe partea stanga a cheilor, in care predomina cascadele si saritorile, se afla cele mai inalte pesteri din Romania. Acestea sunt Pestera Ursilor si Pestera Mica, a caror inaltime este de 1.548 de metri. Pestera Ursilor este impartita in doua coridoare – primul are 88 de metri lungime, in timp ce cel de-al doilea are 25 de metri. Comparativ cu alte pesteri din tara, acestea doua au dimensiuni foarte mici, insa sunt importante deoarece au fost gasite urme de vatra, dar si oase de urs, specia Ursus spelaeus.

Cheile Tatarului sunt importante si din punct de vedere peisagistic, frumusetea fiind completata de raul care insoteste cheile. Vegetatia nu este una abundenta, iar plantele prezente sunt termofile. Unele dintre ele sunt protejate prin lege, asa ca e interzisa ruperea lor. Fauna este alcatuita, in mare parte, din urs brun, capra neagra si alte specii caracteristice Muntilor Bucegi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.