Cheile Uibăreştilor sunt situate pe Valea Bulzeştilor, în apropierea satului Uibăreşti din judeţul Hunedoara şi au fost săpate în roci calcaroase de apele pârâului Uibăreşti, afluent al Ribicioarei (Valea Grohotului). Sunt înguste, cuprinzând sectoare de grohotiş, versanți abrupţi, creste şi vârfuri ascuţite. În pereţii versanţilor, au luat naştere mai multe peşteri: Calea Cicerii, Piatra Şoimului şi Fruntea Grohotului.

Atracţia principală a cheilor este Podul Grohot, unul dintre puţinele poduri naturale din România, aflat pe raza satului cu acelaşi nume din comuna Bulzeştii de Sus. Podul Grohot este o arcadă uriaşă de calcare care s-a format prin prăbuşirea tavanului unei peşteri vechi. Are o lungime de aproximativ 20 de metri şi lăţimea de 12 metri, iar pe sub el curge Pârâul Grohot. Potrivit unei legende, podul ar fi fost loc de odihnă pentru păzitorii aurului din Apuseni.

Cheile Uibăreştilor au fost declarate zonă naturală protejată.

Încărcate de istorie geologică, Cheile Uibăreștilor sunt modelate în roci calcaroase prin eroziunea continuă a apelor pârâului Uibărești. Formațiunile rochioase din chei, cum ar fi Calea Cicerii, Piatra Șoimului și Fruntea Grohotului, nu doar că oferă un spectacol vizual, dar sunt și gazda unor peșteri mai puțin cunoscute, explorabile de cei mai curajoși aventurieri.

Peșterile din Cheile Uibăreștilor sunt considerate importante atât pentru caracteristicile lor geologice, cât și pentru microclimatul specific, care susține o biodiversitate remarcabilă. De asemenea, traseele de drumeție oferă priveliști panoramice asupra întregii văi, făcând din fiecare vizită o experiență memorabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.