Cheile Vârghișului se află la 13 kilometri de localitatea cu acelaşi nume şi aparţin atât de judeţul Covasna, cât şi de judeţul Harghita. Au fost formate de râul Vârghiş care a săpat în calcarele munţilor Persani.
Cheile au fost declarate rezervaţie naturală, din mai multe considerente. Se întind pe circa patru kilometri şi sunt văzute drept unele dintre cele mai frumoase chei din această zonă, datorită peisajului. Este unul din locurile preferate ale speologilor din România, deoarece au posibilitatea de a explora destul de multe peşteri formate în epoca glaciară.
Multe dintre ele au fost folosite pe post de refugiu acum sute de ani, când încă exista pericolul năvălitorilor. Printre cele mai populare şi mai importante peşteri, se numără Peştera Orban Balasz, Peştera Calului, Peştera de la Mereşti şi Gaura Tătarului.
Specialiştii, dar şi turiştii care au fost în Cheile Vârghișului compară înălţimea versanţilor cu cea a unor zgârie-nori. Versanţii sunt cu atât mai impresionanţi, cu cât prin ei curg mici pârâuri de munte, care completează un peisaj fascinant.
Flora şi fauna cuprind o serie de specii protejate prin lege. Mai mult, în aceste chei, se găsesc 17 specii de lilieci din cele 30 câte există în România. De asemenea, peşterile din chei conţin un număr destul de mare de nevertebrate caverincole.
Odată ajunşi în Cheile Vârghișului, turiştii pot vizita şi Poiana cu narcise, precum şi Parcul dendrologic, ambele aparţinând de localitatea Vârghiş. Poiana cu narcise este şi rezervaţie naturală, oamenii de ştiinţă încercând să refacă populaţia narciselor care au avut de suferit din cauza oamenilor.
De asemenea, zona este una potrivită pentru drumeţiile mai lungi sau mai scurte, cei care aleg să se plimbe câteva ore prin chei având parte de multe surprize din partea naturii.
În cadrul Cheilor Vârghișului, este permisă camparea, însă numai în poiana Koalja unde a fost amenajat un loc special pentru acest lucru. Turiştii care vor să meargă în chei trebuie să ştie că vor plăti o taxă modică, aceasta ajutându-i pe cei care întreţin rezervaţia să facă acest lucru în continuare.
Pe lângă valoarea naturală, Cheile Vârghișului sunt înconjurate de o zonă cu un bogat patrimoniu cultural și istoric. Tradițiile locale, gastronomia specifică zonei și festivalurile organizate periodic atrag vizitatori interesați să cunoască mai mult despre cultura specifică regiunii.
Cheile Vârghișului sunt parte dintr-un parc natural și sunt protejate prin lege, pentru a asigura conservarea peisajelor și a biodiversității. Eforturile de conservare contribuie la menținerea echilibrului natural și oferă o șansă pentru generațiile viitoare de a se bucura de aceste peisaje unice.