Cheile Zănoagei reprezintă o zonă protejată din Munţii Bucegi şi fac parte din Rezervaţia Naturală Muntele şi Cheile Zănoagei. Cunoscute şi sub denumirea de Rezervaţia a III-a a Bucegilor, aceste chei sunt situate pe Valea Ialomiţei, într-una dintre cele mai pitoreşti zone din aceşti munţi.

Accesul la chei se face de la cabana Scropoasa, de unde porneşte o potecă. Cheile Zănoagei au o lungime de un kilometru, iar rezervaţia din care fac parte se întinde pe nu mai puţin de 150 de hectare.

Pe teritoriul rezervaţiei naturale din care fac parte şi Cheile Zănoagei se află mai multe specii de plante care sunt protejate de lege. Arborii şi plantele rare cresc pe o suprafaţă ce seamănă cu o insulă, iar printre speciile reprezentative, se numără Pinus Cembra, Anchusa Burellieri, Carduun Candicans şi Astragallus Depressus.

De la Cheile Zănoagei se pot organiza mai multe trasee, mai ales că zona oferă câteva puncte turistice foarte interesante. Un traseu de doar o oră, uşor ca grad de dificultate, este cel de la chei, până la Lacul Scropoasa şi apoi la Cheile Orzei, respectiv Cascada Şapte Izvoare. Se urmează indicatorul de la Cabana Zănoaga, care urmează cursul apei. Drumul o ia prin munţi, iar câteva poduleţe îi ajută pe turişti să ajungă la destinaţie.

Lacul Scropoasa este un lac de acumulare, care are o suprafaţă totală de aproape 57 000 de metri pătraţi. Lângă el, se află o hidrocentrală, prima care s-a construit în România în punctul Dobreşti, în anul 1929. Aici, se află şi Cabana Scropoasa, însă nu mai este funcţionabilă – în schimb, şi-au făcut apariţia vilele unor particulari.

În nordul Lacului Scropoasa, se află Cheile Orzei, care sunt unele dintre cele mai strâmte şi mai frumoase chei din România. Au o lungime de aproximativ 1,5 km şi au fost săpate în pereţi calcaroşi.

Un alt traseu este cel care duce spre Lacul cu Bolboci. Acesta este un lac de baraj natural, care are un volum total de 13 milioane de metri cubi. În lac, se varsă şi răul Bolboci şi aici există şi un baraj, cu acelaşi nume. Cei care vor să stea mai mult timp lângă lac se pot caza la Cabana Bolboci, care a fost construită în anul 1928 şi se afla chiar pe malul lacului sau pot veni în camping.

Cei care vor să viziteze Cheile Zănoagei şi să petreacă mai mult timp în această zonă extrem de frumoasă, pot veni ori cu cortul (însă, trebuie să fie atenţi, pentru că pe aici există urşi) sau se pot caza la una dintre cabanele de aici – Cabana Bolboci, Cabana Zănoaga sau Cabana Padina.

Cheile sunt un loc ideal pentru drumeții, oferind trasee care traversează zone împădurite și deschideri stâncoase, unde vizitatorii pot admira formațiuni geologice impresionante și o varietate mare de specii de floră și faună. Aici, natura se manifestă într-o formă pură și sălbatică, fiecare cotitură a traseului dezvăluind noi minuni ale acestei rezervații protejate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.