Dacă vreţi să vă relaxaţi la munte pentru un weekend sau chiar mai mult, Cheile Zărneștilor poate fi un loc perfect pentru o drumeţie. Se află în localitatea Zârneşti, judeţul Braşov, şi nu este deloc greu de ajuns aici – se poate ajunge cu uşurinţă cu autoturismul, cu autobuzul şi chiar pe jos, dacă veniţi cu trenul.
În cazul în care nu vă descurcaţi, întrebaţi localnicii, pentru că sunt mereu gata să sară în ajutorul celor care vor să vadă frumuseţile de care ei au parte zilnic. Dacă sunteţi cu maşina personală, trebuie să ştiţi că veţi merge 1-2 km pe un drum forestier, până veţi da de o barieră. De aici, traseul continuă numai pe jos. Însă nu trebuie să vă speriaţi, pentru că se merge drept, iar peisajele spectaculoase vă vor fura privirile.
Cheile Zărneștilor sau Prăpăstiile Zărneștilor reprezintă un defileu de 3-4 km, care se află în nord-estul Munţilor Piatra Craiului. Este o arie protejată, care impresionează prin sălbăticie şi prin pereţii înalţi de până la 200 m, situaţi de o parte şi de alta a drumului. Rezervaţia naturală se întinde pe aproape 110 hectare, fiind o formaţiune de tip chei şi având versanţii împăduriţi.
Cei care vin aici pot admira susurul Râului Mare, care străbate întreaga zonă, şi se pot plimba pe la obiectivele turistice naturale de aici: Peştera Mică şi Peştera Mare sau Fântânile Domnilor şi Fântâna lui Botorog, ultimele două fiind nişte surse minunate de apă proaspătă şi curată.
Iubitorii de munte trebuie să ştie că de aici se pot organiza nişte trasee fascinante prin Munţii Piatra Craiului. Pentru cei care nu sunt obişnuiţi să urce ore în şir pe munte, o plimbare prin Chei este perfectă. Nu vă temeţi că vă puteţi pierde, pentru că nu este cazul, dacă ţineţi drumul. Peste tot veţi întâlni diverse indicatoare pentru alte trasee, ori informaţii despre rezervaţie.
Un alt traseu, recomandat chiar şi pentru cei mai neexperimentaţi, este cel până la Cabana Curmătura. Este marcat cu bandă albastră şi durează între 2:3-3:30 de ore. Dacă vreţi să parcurgeţi acest traseu, vă puteţi lua apă chiar de la Fântâna lui Botorog, construită în anul 1965 de Paraschiv Botorog, în memoria fiicei sale.
După ce mergeţi pe un drum drept, veţi ajunge la o cotitură, unde se întâlnesc marcajele a mai multor trasee. Traseul albastru merge printr-o pădure deasă, unde poteca are şi câteva porţiuni mai abrupte. După ce veţi ieşi din pădure, veţi fi uimiţi de imaginea crestei Munţilor Piatra Craiului şi, după foarte puţin timp, veţi ajunge la cabană.
Desigur, acestea nu sunt singurele trasee – sunt destule, pentru toate vârstele şi pentru toate nivelurile de experienţe. Trebuie doar să fiţi îmbrăcaţi corespunzător şi să vreţi să vedeţi unele din splendorile naturii de la noi din ţară.
Cheile Zărneștilor au prezentat interes şi pentru străini. Aici au fost filmate mai multe documentare, filmul “The Cave” sau videoclipuri muzicale, cum ar fi “Rosenrot” al formaţiei Rammstein. Nici filmele româneşti nu au rezistat acestor frumuseţi. De exemplu, cele trei filme din seria “Ardelenii” au fost filmate aici.
În cazul în care vreţi să aveţi parte de câteva zile de linişte şi să vedeţi ceva deosebit de frumos, Cheile Zărneștilor poate fi o soluţie perfectă.
Cheile sunt cunoscute și pentru cărările lor, care variază de la plimbări lejere la ascensiuni mai solicitante, oferind opțiuni pentru toate nivelurile de experiență. Fiecare traseu oferă puncte de belvedere impresionante, de unde se pot admira panoramele montane.
O particularitate a zonei este proximitatea față de alte atracții turistice din județul Brașov, inclusiv Castelul Bran și Parcul Național Piatra Craiului, făcând din Cheile Zărneștilor un punct de plecare ideal pentru excursii de o zi.