Cheliferizii fac parte din ordinul Pseudoscorpiones – a scopionilor falsi (dupa cum sunt numiti popular) – si sunt impartiti in 300 de specii, toate alcatuind familia Cheliferidae. Aceste arahnide nevertebrate se inrudesc cu paianjenii, scorpionii prin aspectul lor oarecum asemanator dar prezinta particularitatea ca nu au ac si nici apendice codal ingustat.

Ce sunt cheliferizii și cum arată?

Au capaciatate de a pregati cuiburi de matase in care sa naparleasca si pot paraliza prada datorita unor glande cu venin pe care le tin in componentele de forma unor clesti ale pedipalpilor, cele doua brate anterioare. Spre deosebire de scorpionii adevarati care au clestii pedipalpilor foarte mari, la cheliferizi clestii sunt mici.

O alta diferenta consta in faptul ca la scorpioni respiratia se face prin patru perechi de orificii respiratorii care se afla pe partea ventrala si care duc spre pulmoni, iar la cheliferizi respiratia se face prin doua perechi de trahee de pe suprafata ventrala.

Habitatul și comportamentul cheliferizilor

Cheliferizii apar in toata lumea, insa majoritatea speciilor populeaza regiunile calde, au obiceiul sa urce pe scoarta copacilor sau sa misune pe sol, prin stratul de frunze moarte. Au lungimea corpului destul de mica, variaza intre 1,5-5 mm, iar coloritul este in nuante deschise, palide, maronii sau maro-inchis spre negru. Unele specii au nuante rosiatice si prezinta marcaje inchise de diferite forme pe suprafata superioara a corpului.

Chelifer cancroides
Chelifer cancroides

Reproducerea și ciclul de viață

In perioada de reproducere cheliferizii au un ritual de imperechere, se tin mult timp de clestii din fata si se misca impreuna incat creeaza impresia ca danseaza. Acest comportament apare la multe specii de arahnide. Femelele au obiceiul sa se agate de anumite animale si astfel ajung in noi habitate. Ouale produse de acestea sunt depuse intr-un saculet special, iar la eclozarea lor apar puii care sunt ocrotiti de aceasta.

Speciile de cheliferizi ai genului Dactylochelifer apar in Europa, America de Nord si Asia.

Specia Chelifer cancroides este cunoscuta cu numele popular de scorpionul de carti si apare in Europa. Este un locuitor al scoartei arborilor, traieste in crapaturile acesteia, dar si in casele oamenilor in cartile prafuite sau vechi, in cuiburi de pasari salbatice sau de curte, etc.

Hrana sa consta din mici acarieni, muste, molii si mai ales paduchii de praf care apar frecvent in locuri parasite, in poduri, hambare, si alte locuri asemanatoare.

Rolul cheliferizilor în ecosistemele naturale și umane

Cheliferizii joacă un rol vital în ecosistemele naturale, fiind prădători eficienți de insecte mici, acarieni și alți dăunători care pot afecta sănătatea copacilor sau calitatea aerului din locuințe. Prin hrănirea lor, aceștia ajută la menținerea unui echilibru ecologic în locurile unde sunt prezenți, reducând riscul de infestări masive de insecte. În locuințe, cheliferizii sunt adesea considerați „gardieni invizibili” datorită capacității lor de a curăța spațiile de acarieni și păduchi de praf.

Curiozități despre cheliferizii din familia Cheliferidae

  • Cheliferizii sunt arahnide fără aripi, dar unele specii se pot agăța de alte animale pentru a călători către noi habitate, un comportament numit foresie.
  • Numele „scorpion de cărți” vine din preferința speciei Chelifer cancroides pentru locuri umbroase și pline de praf, cum ar fi bibliotecile sau podurile vechi.
  • O femelă chelifer poate depune până la 40 de ouă într-un sac de matase, iar puii eclozați sunt protejați de aceasta până ajung la maturitate.

Video – Scorpionul de carti (Chelifer cancroides):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.