Numita “Maria Curie” a Chinei, Chien-Shiung Wu este o fiziciana specializata in fizica nucleara, care a descoperit neconservarea parititatii in unele reactii nucleare. Nascuta pe 31 mai 1912, in Luihe, China, a avut parte de o copilarie fericita, pe care a petrecut-o in orasul natal. Tatal sau, Wu Zhongyi, era un ferm aparator al drepturilor femeilor, care credea in egalitatea dintre femei si barbati. Ca atare, el a pus bazele unei scoli elementare, numita “Mingde Women’s Vocational Continuing School”, care juca un important rol in educarea fetelor si sprijinirea acestora pentru a-si alege o profesie pe care sa o urmeze cu succes. Daca la acea vreme era firesc pentru o femeie sa devina asistenta medicala sau invatatoare, insa nu putea urma orice profesie, din cauza discriminarilor, el era de parere ca o femeie ar trebuie sa activeze in aceleasi domenii in care muncesc si barbatii.

Chien-Shiung Wu
Chien-Shiung Wu

Nu e de mirare ca Chien-Shiung Wu a devenit fizician, daca tinem cont de faptul ca ea provenea dintr-o familie care respecta femeile si educatia acestora. Dupa absolvirea scolii intemeiata de tatal sau, se inscrie la scoala cu internat “Soochow Girls” din localitatea Suzhou din China, care avea si liceu. Cand a trebuit sa urmeze liceul, nu stia cu certitudine ce sa studieze, insa s-a hotarat sa devina profesoara. Fiind nevoita sa imparta camera de internat cu mai multe fete, s-a intamplat sa observe ca acestea aveau manuale de chimie, fizica si matematica, motiv pentru a le imprumuta de la colegele ei de camera si incepe sa studieze dupa acestea.

La varsta de 17 ani, Chien-Shiung Wu absolva liceul, in anul 1930, cu cele mai bune rezultate si cu dorinta de a urma o facultate unde sa poata studia fizica. Imediat dupa incheierea liceului, primeste o scrisoare prin care este informata ca a fost aleasa sa studieze la “China’s elite National Center University in Nanjing”, ceea ce a speriat-o putin, pentru ca aici ar fi fost nevoita sa studieze pentru a deveni profesoara. Ingrijorata ca nu va putea studia fizica deoarece nu era suficient de pregatita pentru a fi admisa la Facultatea de Fizica, tatal ei avea sa ii demonstreze ca se inseala. Acesta ii cumpara manuale de fizica, chimie si matematica la un nivel avansat, incurajand-o, in timpul pe care il are la dispozitie, sa se pregateasca pentru a-si urma visul.

In 1930 Chien-Shiung Wu este admisa la Departamentul de Fizica din cadrul National Central University, ale carei studii le finalizeaza in anul 1934, iar la doi ani dupa absolvire lucreaza ca asistent la Universitatea Zhejiang. In anul 1936 se decide sa calatoreasca in San Francisco, California, pentru a-si continua aici studiile la un nivel mult mai avansat fata de cum ar fi fost posibil in China. Este acceptata ca licentiata in fizica si se afla sub indrumarea fizicianului Ernest. O. Lawrence, care este distins cu Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1939. Extrem de dedicata studiului, isi obtine diploma de doctorat in anul 1940.

Chien Shiung Wu, Foto: tinhomnay.wordpress.com
Chien -Shiung Wu, Foto: tinhomnay.wordpress.com

Viata in Statele Unite nu a fost usoara pentru Chien-Shiung Wu, mai ales dupa ce Japonia a invadat Stalele Unite in anul 1937, ceea ce a facut imposibil sa pastreze legatura cu parintii sai. Dand dovada de foarte mult curaj si optimism, se dedica cercetarilor stiintifice, iar dupa sustinerea examenului de doctorat, se casatoreste cu fizicianul Luke Yuan in anul 1941. In anul 1947 devina mama unui baietel pe nume Vincent Weichen Yuan. Din anul 1945 poate sa ia legatura cu familia ei, care este extrem de mandra de realizarile sale. A lucrat atat la Universitatea Berkeley, cat si la Universitatea Columbia, incepand cu anul 1944.

Pe langa activitatea didactica desfasurata si rolul de mama, Chien-Shiung Wu si-a dedicat foarte mult timp cercetarilor stiintifice, in special dezintegrarii beta, fiind cea care a descoperit dezintegrarea beta in camp inalt electromagnetic, prin utilizarea atomilor puri de cobalt la aproape 0 absolut. In ciuda multelor realizari stiintifice, nu se bucura de recunoasterea cuvenita. Desi ea este primul om de stiinta care a masurat la dezintegrarea particulelor beta in camp electromagnetic, emisia radiatiei si a realizat in premiera modelul matematic pentru conservarea vectoriala a energiei si pentru radiatiile beta, nu ea se bucura de apreciere pentru aceste realizari.

Cu toate ca ea publica carti in domeniu, in anul 1957 fizicienii Lee si Yang sunt cei care primesc Premiul Nobel pentru Fizica, in domeniul in care Chien-Shiung Wu publicase deja carti. De asemenea, cei doi i-au cerut opinia in multe dintre experimentele efectuate, insa, cu toate acestea, ea este numita doar coautor. In ciuda acestei nedreptati, si-a continuat munca in domeniul stiintific si a colaborat la Proiectul Manhatan, muncind in domeniul energiei nucleare si atomice din Statele Unite. Totodata, ea devine prima femeie presedinta a Societatii Americane de Fizica.

Chien-Shiung Wu se stinge din viata la 16 februarie 1997, dupa ce sufera cel de-al doilea infarct, la varsta de 84 de ani. Numita “Prima Doamna a Fizicii” sau “Marie Curie” a Chinei, ea este un fizician de exceptie, care a dedicat cercetarii stiintifice decenii din viata si a contribuit la cresterea numarului de descoperiri fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.