Chilia lui Daniil Sihastrul se află la aproximativ un kilometru de Mănăstirea Putna şi reprezintă o grotă într-o stâncă, în care a trăit pustnicul al cărui nume îl poartă. Grota se află pe valea pârâului Vitău, într-o zonă pitorească şi foarte liniştită. În anul 2004, chilia a fost inclusă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Suceava.
Daniil Sihastrul a fost un om foarte important pentru domnitorul Ştefan cel Mare. S-a născut undeva la începutul secolului al XV-lea (nu se ştie cu exactitate data), lângă Rădăuţi.
Numele său de botez a fost Dumitru, însă şi l-a schimbat atunci când s-a călugărit, la 16 ani. Acest lucru s-a întâmplat la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din oraşul Rădăuţi, iar fraţii de acolo i se adresau cu numele de David. A fost şi preot, însă dorinţa lui cea mai mare a fost să devină un pustnic, pentru a avea mai multă linişte.
Astfel, şi-a luat numele de Daniil şi şi-a găsit locul liniştit lângă pârâul Vitău, în apropiere de Putna. Şi-a săpat singur chilia, dar şi paraclisul în care petrecea multe ore rugându-se. Astăzi, credincioşii care vin să vadă Chilia lui Daniil Sihastrul pot aprinde o lumânare în paraclis, care a fost împărţit în pronaos, naos şi altar.
Dimensiunile sale sunt de 2 metri lăţime şi puţin peste 9 metri lungime, iar între altar şi naos pustnicul a amenajat un iconostas. Bolta grotei a fost zugrăvită tot de schimnic, iar astăzi încă se pot vedea câteva urme de culori, care au fost obţinute cu ajutorul plantelor fierte. De asemenea, în altar şi-a pus o icoană, după ce a făcut o scobitură, iar lângă fereastra naosului a săpat o cruce şi a scrijelit câteva cuvinte.
Chilia lui Daniil Sihastru mai este compusă dintr-o încăpere, aflată sub paraclis, care era folosită de pustnic drept loc de odihnă şi loc de post. Se spune că Daniil a locuit în această grotă mai bine de douăzeci de ani, timp în care a primit numeroşi credincioşi. Aceştia veneau din toate locurile pentru a-l ruga pe pustnic să-i vindece de bolile trupeşti şi sufleteşti.
Veneau la el chiar şi oameni ai bisericii, care cereau un sfat duhovnicesc. De altfel, Daniil Sihastrul a fost considerat un sfânt încă de când trăia, însă Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat abia în anul 1992. Astăzi, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este prăznuit pe 18 decembrie.
Pustnicul a fost vizitat de Ştefan cel Mare în 1451, când domnitorul a venit la Chilia lui Daniil Sihastru imediat după ce tatăl său a fost omorât. Atunci, Daniil i-a spus tânărului din faţa lui că va ajunge un mare domnitor, lucru care s-a şi întâmplat, şase ani mai târziu.
Mănăstirea Putna a fost ridicată tot la îndemnul pustnicului, care l-a sfătuit pe domnitor până la sfârşitul vieţii. După sfinţirea lăcaşului, cuviosul s-a retras lângă Voroneţ, unde a stat câţiva ani sub o stâncă, departe de orice urmă de civilizaţie.
Ştefan cel Mare l-a vizitat şi după ce a plecat de la Putna, iar Daniil Sihastrul a prevăzut din nou viitorul domnitorului. El i-a spus domnului moldovean că ar trebui să continue bătăliile împotriva otomanilor, pentru că le va câştiga.
A avut dreptate, aşa că Ştefan cel Mare a construit Mănăstirea Voroneţ atât în amintirea victoriei sale, cât şi ca un semn de mulţumire pentru sihastru. Daniil şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în mănăstirea proaspăt construită, unde a fost stareţ şi unde a fost înmormântat.
Astăzi, Chilia lui Daniil Sihastrul este un adevărat loc de pelerinaj, mai ales în ziua în care este prăznuit cuviosul. Aici, vin oameni atât din ţară, cât şi din străinătate, care se roagă pentru liniştea sufletească şi pentru alte probleme pe care le au.
Dincolo de valoarea spirituală, chilia lui Daniil Sihastrul servește și ca un punct de interes istoric. Fiind recunoscută ca monument istoric, chilia aduce în prezent o lumină asupra practicilor monahale și a vieții eremitice din trecutul României.
Chilia a fost martora multor povești și legende locale, unele spunând că Daniil Sihastrul a avut chiar vizite spirituale, inclusiv de la Ștefan cel Mare, căruia i-ar fi prezis victoria în bătălii. Acest loc nu este doar o atracție turistică, ci și un centru de importanță culturală și spirituală pentru întreaga regiune.